Finnmark må bedre ambulansetjenesten

Helsetilsynet påbyr Finnmark fylkeskommune å rette på forholdene i ambulansetjenesten omgående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsetilsynet mener at ambulansetjenesten i Finnmark både er ulovlig og uforsvarlig, og at den foregår på en slik måte at den kan ha skadelige følger for pasientene. Tilsynet forventer at fylkeskommunen allerede denne helgen skaffer en medisinsk ansvarlig for ambulansetjenesten, noe den mangler i dag.

Kritikken fra Helsetilsynet kommer etter at Finnmark fylkeskommune satte kommunale ambulansetjenester ut på anbud. De nye konsesjonshaverne overtok fra nyttår. Fylket mener selv å kunne dokumentere i en 100 sider lang rapport at de nye avtalene sikrer forsvarlig drift av ambulansetjenesten.

Rapporten kom til Helsetilsynet fredag ved 13-tiden. Etter nøye gjennomgang av rapporten kom Helsetilsynet fredag kveld til at ambulansedriften i fylket fremdeles ikke er forsvarlig.

- Alvorlig

- Vi ser svært alvorlig på situasjonen og forventer at fylkeskommunen nå i helgen oppfyller kravene til forbedring som vi har stilt, sier konstituert helsedirektør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet til NTB.

I et brev til Finnmark fylkeskommune som ble sendt fredag kveld påbyr Helsetilsynet blant annet fylkeskommunen å dokumentere at minst ett av ambulansepersonellet skal ha dokumentert medisinsk faglig kompetanse.

Fylkeskommunen har med sine nye ambulanseavtaler blant annet lagt opp til énmannsbetjente ambulanser ved rene transportoppdrag. Helsetilsynet mener det ikke er faglig forsvarlig å transportere pasienter som trenger overvåking, medisinsk behandling eller medisinsk utstyr, med mindre ambulansen er bemannet med personell som kan bistå pasienten i bårerommet.

Fylkeslegen reagerte

Fylkeslegen i Finnmark reagerte i fjor høst på ambulansesituasjonen i Finnmark og ba Helsetilsynet vurdere om den var faglig forsvarlig. Helsetilsynet konkluderte i desember med at det faglige ansvaret for ambulansetjenesten ikke var klart plassert, og ga fylkeskommunen varsel om påbud.

(NTB)