Finnmark på mobiltoppen

Telefoner med e-post og Internett, som vibrerer i stedet for å ringe og kan kobles til PC med infrarøde stråler, er vårens heteste på mobilfronten. Nordmenn har kastet seg på mobilbølgen og er i dag på verdenstoppen i mobilbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TILGJENGELIG: - Folk må ha muligheten til å nå meg, selv om jeg er mye i møter, sier mobilkjøper Erik Bråthen.

Av TORUNN AARØY

I dag er det finnmarkingene som har flest mobiltelefoner pr. innbygger.

- De tre nordligste fylkene peker seg ut. En grunn kan jo være at det er lange avstander i Nord-Norge, slik at en har mer bruk for mobiltelefon, sier informasjonsdirektør Anne Ekern i Telenor Mobil.

Tekniske finesser

Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre via dagens mobiltelefoner. Hvis du ikke vil ha telefon fra svigermor, kan du knytte en spesiell ringelyd til hennes telefonnummer, slik at du er advart neste gang hun ringer.

- Mobiltelefonene blir stadig slankere, med tilleggspakker kan du benytte tjenester som e-post og Internett, sier Per Øyvind Sørsveen hos Elkjøp.

Hver tredje

I dag har mer enn hver tredje nordmann en mobiltelefon, viser tall fra Telenor. Det er særlig private kunder som går til mobilinnkjøp i dag, og salget øker spesielt blant ungdom og unge kvinner. NetCom opplevde i fjor en femdobling av mobilsalget til ungdom, opplyser informasjonsdirektør Per Bjørkum.

- Ungdom er bevisste på hva de vil ha, og kjenner til alle de tekniske finessene. Kvinner er mer opptatt av å være tilgjengelige og ha en telefon som fungerer, sier Bjørkum.

36 000 i måneden

Telenor solgte i fjor 300 000 nye abonnementer, mens NetCom solgte 134 000. Det betyr at i gjennomsnitt 36 000 nordmenn fikk mobiltelefon hver måned i fjor. Bransjen regner med en ytterlige økning av salget i 1998.
- Jeg synes dette har gått for langt. Jeg kommer ikke til å gå rundt i gatene med mobiltelefonen. Mobiltelefonen er et praktisk hjelpemiddel, slik at folk kan legge igjen beskjed når jeg er i møter. Jeg bryr meg ikke om alskens duppeditter på telefonen, sier Erik Bråten, som denne uka kjøpte sin første mobiltelefon.