Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Finnmarkingene er Norges narkomane

Staten er pusheren, sier professor Frank Aarebrot og sammenligner situasjonen med tyskernes okkupasjon av Norge.

SAMMENLIGNER MED NAZI-TYSKLAND: Professor Frank Aarebrot. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
SAMMENLIGNER MED NAZI-TYSKLAND: Professor Frank Aarebrot. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Finnmark er Norges narkomane, med staten som pusheren. Stadig påfyll av statlige midler gjør at man kanskje ikke klarer å tenke nytt og konstruktivt i fylket. Det blir heller en sovepute, sier professor Frank Aarebrot til finnmarkdagblad.no.

Aarebrot mener Finnmark er avhengig av altfor mye statlig støtte. Han var akkurat ferdig med sitt foredrag om problematikken under Forskningsdagene i Alta når Dagbladet ringer.

- Finnmarkingene synes det var helt ålreit, svarer professoren på spørsmål om det har blitt oppfattet støtende for finnmarkinger å bli kalt narkomane.

- Alle her oppe skjønte poenget, sier han.

- Blir avhengig
- Den narkomane gjør ikke noe kriminelt, men det er pusheren med sine teknikker som er kriminell. Pusheren er Oslo, og de som sitter der har en oppfatning av at de er snille med folk fra Nord-Norge.

Han forteller at pusheren er snill i begynnelsen med skattelette, statsstøtte og det som er.

- Det gjør dem mer avhengig. Det de gjør er at de tar bort kontrollen med for eksempel egne fiskerier. Det er en utpreget måte for å få narkomane mer avhengig. 

Han mener finnmarkingene har all grunn til å være forbannet.

- Overføringen av statlige penger, er en tilbakeføring for folket her, sier Aarebrot.

Sammenlinger med nazi-Tyskland
Han sammenligner kontrollen Oslo har over Finnmark med kontrollen nazi-Tyskland hadde over Norge under andre verdenskrig.

- Jeg synes det er forferdelig at om det skal skje noe i nord, ja, da blander folk fra Bærum seg inn. Men skjer det noe i Bærum, får ikke nordlendingene være med å bestemme. Det er en ubalanse! hevder den kjente rikssynseren.

- Se på oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Folk fra Oslo står i kø! Det kryr av folk utenfra som vil blande seg inn. Folk her nord får jo ikke gjort noen ting, når alle andre blander seg inn!

Han sier staten gjør det de kan for at finnmarkingene skal forbli «narkomane».

- De bør få anledning til å bestemme selv, og staten bør holde labbene unna, sier Aarebrot til Dagbladet.

Professoren ved Universitetet i Bergen mener avhengighetsreaskjonen holder Norge sammen på en usunn måte.

Han mener kompetansen bør bli spredd mer utover landet, og at kompetent ungdom får jobb som tilsvarer deres utdannelse i andre flyker enn Oslo og Akershus.

Forskeren har funnet ut at høyt utdannede kvinner er nøkkelen til forbedring landets nordligste fylke.

- Staten har gitt fylket Sametinget, som gjør folk er mer opptatt av rettigheter enn muligheter. Dette må snus, sier Aarebrot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling