Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finnmarkingene sier nei til sammenslåing med Troms

Det ble klart i dag tidlig. - Nå er det øverst på agendaen å få opphevet tvangssammenslåingen, sier fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap).

VEIVALG: Onsdag morgen blir det klart om Finnmarkingene ønsker å slå seg sammen med Troms.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VEIVALG: Onsdag morgen blir det klart om Finnmarkingene ønsker å slå seg sammen med Troms.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen blir resultatet fra folkeavstemningen i Finnmark klart, presentert av fylkesordfører Ragnhild Vassvik. 87 prosent av finnmarkingene har stemt nei til sammenslåing med Troms.

- Vi har kommet til et resultat som ikke kan misforståes. 87 prosent har stemt nei, sa Vassvik under framleggingen av resultatet, hvor 58 prosent av de stemmeberettigede avga sin stemme.

- Det eneste finnmarkingene ønsker, er å bli styrt av finnmarkinger. Nå har finnmarkingene sagt sitt, avsluttet Vassvik.

Det har vært kjent en stund at motstanden mot sammenslåingen hos politikerne i fylket er stor. Hele 31 av 35 representanter i Finnmark fylkeskommune stemte i mars for å gå til det uvanlige skrittet om å avholde en folkeavstemning. Håpet var å få omgjort det mange omtaler som et tvangsekteskap.

DIREKTE: Resultatene etter folkeavstemningen er klare. Video: Finnmark Fylkeskommune Vis mer

Vil be om møte med Erna

Fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) er tydelig på hva resultatet av folkeavstemningen betyr.

- Det er et massivt nei, og en klar beskjed til Storting og regjering, og til Høyre, Frp, Venstre og Krf at de må snu. Det første vi vil gjøre er å be om å få et møte med Erna Solberg. Nå er det øverst på agendaen å få opphevet tvangssammenslåingen, sier Jensen Bech til Dagbladet etter resultatet ble kjent onsdag morgen. Han fortsetter:

- Det er stor deltakelse også, så avstemningen har stor legitimitet. 58 prosent er godt over det som er vanlig i fylkestingsvalg, så det er vi godt fornøyd med. Selv hvis alle de som ikke har stemt skulle stemt ja, så ville det fremdeles vært et solid flertall mot sammenslåing.

Jensen Bech forventer nå at regjeringen respekterer folkeviljen.

- Det er mange som har spredt negativitet, og spesielt kanskje Høyre, men Finnmark har ikke latt seg skremme. Vi har snakka makta midt imot. Det vil være ganske arrogant hvis regjering og Storting ikke lytter til befolkningen, avslutter han.

Regjeringen, med støtte fra KrF, har allerede vedtatt i Stortinget at fylkeskommunene skal slås sammen i 2020. Kommunal- og moderniseringsminister, Monica Mæland (H) holder fast på at stortingsvedtaket ligger fast i en uttalelse til Dagbladet onsdag.

- Vi har ikke et politisk system der lokale folkeavstemninger overprøver stortingsvedtak, skriver Mæland i en epost til Dagbladet. Hun fortsetter:

- Motstanden var godt kjent for Stortinget da de behandlet regionreformen og gjorde sine vedtak. Regjeringen må selvsagt forholde seg til Stortingets beslutning. Det må også Troms og Finnmark.

Ingen konsekvenser?

Dagbladet har foreløpig ikke fått kommentar fra Mæland etter resultatet av avstemningen ble kjent onsdag morgen.

Tidligere har hun svar følgende på spørsmål fra Dagbladet om regjeringen kommer til å respektere avstemningen slik at det likevel ikke blir noen sammenslåing mellom Troms og Finnmark:

- Jeg er godt kjent med motstanden mot sammenslåingen. Det var også Stortinget, landets øverste folkevalgte organ, da de behandlet sammenslåingen - og reverseringsforslaget. Folkeavstemningen vil derfor ikke bringe noe nytt inn i denne saken. Finnmark fylkeskommune har plikt til å følge opp Stortingets vedtak, sier Mæland.

Mæland varslet tidligere i mai at Finnmark vil få mindre innflytelse over utformingen av det nye storfylket dersom fylkestinget ikke utpeker representanter til fellesnemnda.

Assymetrisk maktforhold

Fylkesordfører og forhandlingsleder Ragnhild Vassvik har tidligere uttalt at avtalen som ble framforhandlet reflekterer et assymetrisk maktforhold mellom de to fylkene, og at Troms var lite villige til å dele på de ledende funksjonene.

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen (Ap), som nå er lokallagsleder i Tana kommune, har også markert seg som motstander av avtalen.

- Finnmarkingene har gitt et meget klart uttrykk for at tvangssammenslåingen mellom Troms og Finnmark mangler enhver legitimitet hos de som er berørt av det. Stortingsflertallet bør lytte til folket og ikke trumfe gjennom en dårlig begrunnet sammenslåing kun fordi man har makt til å gjøre det, skriver Pedersen i en sms til Dagbladet.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media