Finnøy-kua ikke smittet

Kvigen på gården til Karin Spanne på Finnøy i Rogaland er ikke smittet av munn- og klovsyke. Likevel ble den avlivet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier direktør Bjørn Næss ved Veterinærinstituttet i Oslo til NTB, etter at han onsdag fikk det endelige resultatet fra laboratoriet i Danmark som har testet prøvene fra kvigen.

- Etter de delprøvene som er kommet siden lørdag hadde jeg ikke ventet at kvigen var smittet. Men det er veldig greit å kunne sette to streker under det negative testresultatet og være helt sikker på at det ikke er smitte, framholder Næss.

Alarmen ble utløst på gården Spanne fredag etter at det ble oppdaget at kvigen Amy hadde høy feber og blemmer på tungen. Prøver av kvigen ble sendt til analyser i Danmark, og gården ble satt i karantene.

Lørdag kom det første testresultatet fra Danmark, og det fastslo at kvigen ikke hadde den fryktede munn- og klovsyken. Mandag kom et nytt testresultat med samme konklusjon. På grunn av internasjonale krav til prøvetakingen i slike tilfeller ble den endelige testen først tatt i dag.

Kvigen Amy ble avlivet straks etter at karantenetiltakene på gården ble opphevet i formiddag og er nå sendt til obduksjon for å få bekreftet hvilken sykdom hun led av.

(NTB)