Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn Kristian Halvorsen

Finns anmeldelse ble slettet og sentrale dokumenter forsvant hos politiet

Dokumenter som inkriminerte broren til en av politiets ledere forsvant hos politiet i Haugesund, og en ny anmeldelse mot ham ble slettet uten etterforskning.

SLETTET OG FORSVANT: Dokumenter som kriminaliserte broren til en av politiets ledere, forsvant hos politiet i Haugesund og en ny anmeldelse mot ham ble slettet uten etterforskning. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/ Haugesunds Avis
SLETTET OG FORSVANT: Dokumenter som kriminaliserte broren til en av politiets ledere, forsvant hos politiet i Haugesund og en ny anmeldelse mot ham ble slettet uten etterforskning. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/ Haugesunds Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/KARMØY (Dagbladet/Haugesunds Avis): - Jeg forstår at disse omstendighetene gir næring til Finn Halvorsens konspirasjonsteorier, sier visepolitimester Trond Sekkingstad i Sør-Vest politidistrikt.

I helgeavisa skrev Dagbladet, i samarbeid med Haugesunds Avis, om den 64 år gamle tidligere motorsykkelmekanikeren som i 15 år har kjempet mot det han mener er et komplott mot ham i politiet (krever innlogging).

At ingen av de mange innspillene fra Halvorsen er nedtegnet i noen egenrapporter hos politiet, betegner Sekkingstad som uheldig.

KAN IKKE FORKLARE: Visepolitimester Trond Sekkingstad i Sør-Vest politidistrikt (til høyre) kan ikke forklare hva som skjedde med dokumenter Finn Kristian Halvorsen leverete inn. Foto: Harald Nordbakken/Haugesunds Avis
KAN IKKE FORKLARE: Visepolitimester Trond Sekkingstad i Sør-Vest politidistrikt (til høyre) kan ikke forklare hva som skjedde med dokumenter Finn Kristian Halvorsen leverete inn. Foto: Harald Nordbakken/Haugesunds Avis Vis mer

Større problemer har visepolitimesteren med å forstå hva som skjedde med to dokumenter hvor Halvorsen selv ramset opp inntil 25 navngitte personer som han mente var involvert i eller hadde opplysninger om det store innbruddet som etterlot ham fullstendig ruinert.

Snudd på hodet

I løpet av noen uker i 2002 ble Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble Halvorsens lager utsatt for innbrudd. Han ble frastjålet uforsikret verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner.

MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis Vis mer

Halvorsen var ikke fornøyd med politiets etterforsking. Derfor startet han sin egen.

Det viste seg at mannen Halvorsen etter hvert pekte ut som hovedmistenkt i verktøytyveriet var bror av en på den tida sentral politileder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, nå Sør-Vest politidistrikt.

Til dags dato mener Halvorsen at dette er årsaken til at politiet ikke ønsket å komme til bunns i tyveriet som etterlot ham fullstendig ruinert.

Mannen avviser på det sterkeste at han har hatt noe med anslagene mot Halvorsen å gjøre, og politilederen benekter å ha hatt noen befatning med saken..

Halvorsen mener politilederens bror hadde et hevnmotiv.

De to anslagene mot den tidligere motorsykkelmekanikeren skjedde kort tid etter at Halvorsen hadde varslet barnevernet om at han hadde sett kona til politilederens bror kjøpe narkotika med sine barn på slep.

Kvinnen avviser i dag at hun kjøpte narkotika, men bekrefter at barnevernet fortalte det daværende ekteparet at det var Halvorsen som hadde inngitt bekymringsmeldingen og at de var svært sinte på ham.

Ble slettet

4. mai 2003 kom Finn Kristian Halvorsen til politistasjonen og overleverte personlig en oppsummering av sin egen etterforskning av innbruddene han hadde vært utsatt for året før.

Oversikten ramset opp til sammen 25 navn som Halvorsen mente enten var direkte involvert i anslagene mot ham eller som satt inne med opplysninger om sakene.

Ett av navnene gjorde saken delikat. Den utpekte var broren til en av politiets toppledere.

1. november 2004 var Halvorsen tilbake hos politiet, etter at hans tre første brev med de nye opplysningene ikke hadde ført til noen ny etterforskning.

Halvorsen ba nå om at den henlagte etterforskningen av innbruddene ble tatt opp igjen, av et annet politidistrikt, på grunn av politilederens inhabilitet.

Dessuten anmeldte han politilederens bror og hans kone for å ha inngitt falske anmeldelser mot ham.

Anmeldelsen ble registrert med eget saksnummer og havnet på politiavdelingssjef Harald Berges bord på politistasjonen i Haugesund.

Berge sier i dag at han oppfattet den å gjelde innbruddene som tidligere var etterforsket av Avaldsnes lensmannskontor, senere Karmøy lensmannskontor. Etter å ha konferert med jurist, ba han om at anmeldelsen skulle bli lagt inn i den saken og slettet fra det nye saksnummeret - for å holde orden i systemet.

Men saken forsvant helt.

Det er dokumentert at anmeldelsen mot politilederens bror, med begjæring om ny etterforskning og at den måtte utføres av et annet politidistrikt, aldri ble lagt inn i innbruddssaken.

Saken ble slettet, som en egen, ny sak, bare tre dager etter at anmeldelsen var innlevert.

Den kontoransatte som foretok slettingen, har notert «Dobbelt reg. Samme sak som 8344006. Slettet e.o. H. Berge. 4/11-04 T.V.»

Hun har også lagt ved en post it-lapp fra Berge der ordren dokumenteres.

Men sak 8344006 var en helt annen sak enn den innbruddssaken som Berge noen måneder senere skriftlig erklærte at saken var lagt inn i.

I sak 8344006 var Finn Halvorsen ikke fornærmet, men den som selv var anmeldt - for kidnapping, trusler og vold mot to menn i sin egen jakt på opplysninger om innbruddene.

Men hans anmeldelse fantes heller ikke i sak 8344006.

Den var forsvunnet.

Vitneforklaring forsvant

Finn Halvorsens brev med oppsummering av egen etterforskning havnet etter hvert i den henlagte verktøytyverisaken, uten at det ble tatt stilling til om etterforskningen skulle gjenopptas.

Før det, må brevene ha ligget et annet sted, for de er innført i saksmappa på et senere tidspunkt og har fått dokumentnummer i motsatt kronologisk rekkefølge.

Ingen kan i dag fortelle Dagbladet og Haugesunds Avis hvor dokumentene har vært i mellomtida eller hvem som har hatt hånd om dem.

Daværende Karmøy-lensmann Aasmund Austerheim, som hadde ansvaret for etterforskningen av innbruddene, bedyrer at han aldri har hørt om disse brevene før nå, etter at Dagbladet og Haugesunds Avis tok kontakt.

PÅ GAMLE TOMTER: Finn Kristian Halvorsen har i 15 år kjempet mot det han mener er et komplott mot i Sør-Vest politidistrikt. Foto Harald Nordbakken/Haugesunds Avis
PÅ GAMLE TOMTER: Finn Kristian Halvorsen har i 15 år kjempet mot det han mener er et komplott mot i Sør-Vest politidistrikt. Foto Harald Nordbakken/Haugesunds Avis Vis mer

Da Finn Halvorsen ikke hadde hørt noe mer fra politiet i løpet av et helt år, oppsøkte han i 2004 på nytt en kvinne som hadde gjort observasjoner hjemme hos mannen han mistenkte for å sitte på store deler av tyvegodset etter innbruddet hos ham.

Halvorsen skrev ned hennes forklaring, daterte det 16. april 2004 og fikk kvinnen til å skrive under.

Så gikk han enda en gang til politiet.

Ingen vet hvor dette sentrale dokumentet ble av.

Det er ikke dokumentført i noen av de aktuelle sakene, og da Spesialenheten for politisaker høsten 2011 gikk gjennom saken for andre gang, ble dokumentet ikke funnet.

Vitneforklaringen dukket opp ved en senere gjennomgang av sakens dokumenter hos Spesialenheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!