Finland corona

Finsk coronakrise: - Klarer ikke mer

En intensivlege slår alarm om finsk helsevesen.

OVERBELASTET: I den finske byen Lahti er intensivavdelingen på sykehuset overarbeidet, ifølge en intensivlege som jobber der. Foto: NTB
OVERBELASTET: I den finske byen Lahti er intensivavdelingen på sykehuset overarbeidet, ifølge en intensivlege som jobber der. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Antall intensivpasienter har økt i Finland i løpet av høsten, skriver den finske avisa Iltalehti.

Ifølge avisa viser data fra fredag at det var 36 innlagt personer på intensiven i landet, mens det 20. september fortsatt var 19 pasienter.

Katriina Rautjärvi er spesialist i anestesi og intensivbehandling,ved sykehuset Päijät-Sote i byen Lahti. Han sier til Iltalehti at etter ett og et halvt år er fortsatt ikke kampen mot corona slutt.

Sykepleiere har måttet utføre oppgaver de ikke har fått opplæring for. På intensiven og ellers i helsevesenet er de overarbeidet, skriver han.

- Vi klarer ikke mer. Jeg er utslitt, skriver han.

Det er for få plasser for antall intensivpasienter, så mange må flyttes over lengre avstander og avdelinger. Det utgjør en risiko, forteller legen.

På Facebook skrive han i et innlegg at situasjonen er uholdbar for både sykepleiere og leger.

Intensivlegen skylder blant annet på at det er for få som vil ta vaksinen og at antall innlagt pasienter kan reduseres med vaksinasjoner.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

- Økning

Frode Forland, fagdirektør ved smittevern og beredskap ved FHI forteller at det finsk folkehelseinstituttet rapporterer at de har sett en økning av smitte blant yngre etter sommeren.

- Det er trolig på grunn av en spredning av deltavirus og gjenåpning av samfunnet. Etter en smitteøkning kommer det oftest en stigning i antall innleggelser noen uker etterpå. Det er nok dette vi ser i Finland nå, sier han.

EKSPERT: Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EKSPERT: Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han mener det ikke er en alarmerende økning de ser i Finland nå.

- Totalt sett er ikke 36 innlagte intensivpasienter svært mye. Finland har ligget på samme nivå som Norge gjennom hele pandemien og nå ligger de litt over, men ikke mye. Vi ser at de har fått en del smitte knyttet til uvaksinerte. De ligger litt etter når det gjelder vaksinedekning.

Totalt sett gjennom hele pandemien regner de med at de har hatt cirka fem prosent smitte av befolkningen. I Norge regner vi med at vi har hatt cirka seks prosent, forteller fagdirektøren.

I Norge ble det innlagt 53 pasienter forrige uke og det var åtte pasienter på intensivavdeling.

- I Norge ser vi nå to forskjellige grupper som legges inn på sykehus. Halvparten er de yngre og uvaksinerte og de fleste eldre som innlegges, er fullvaksinerte og har underliggende sykdom. Sjansen for å bli innlagt er fem ganger større for de som ikke er vaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer