Finsk ekspert: - Utnyttet

Turbulensen rundt Sanna Marin er i stor grad blåst opp på grunn av den finske opposisjonen, ifølge tidligere valg- og medieforsker, som mener hennes politiske motstandere har utnyttet saken «så langt som overhodet mulig».

BEKLAGET: Den finske statsministeren Sanna Marin holdt onsdag en følelsesladd tale under et møte med det sosialdemokratiske partiet i Lahti. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP / NTB
BEKLAGET: Den finske statsministeren Sanna Marin holdt onsdag en følelsesladd tale under et møte med det sosialdemokratiske partiet i Lahti. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Den som tror at dette vil ha betydelige konsekvenser for valget, mer enn et halvt år fram i tid, den har ikke føttene riktig plantet på jorda, sier Göran Djupsund til Dagbladet.

Han er professor emeritus i statsvitenskap ved finske Åbo Akademi, og har fulgt tett med på debatten om Sanna Marins festing.

Den finske statsministeren kjempet onsdag mot tårene, da hun for andre gang på ei uke beklaget lekkede festbilder - denne gang av to toppløse kvinner i statsministerboligen.

Debatten splitter finnene. Mens mange har støttet hennes krav på privatliv, mener andre at hun har utvist tvilsom dømmekraft, som vil koste henne gjenvalget.

Göran Djupsund, som etter forskerkarrieren driver konsulentvirksomhet, tror ikke at bildene vil ødelegge den unge statsministerens politiske framtid.

- Det vil ikke gjøre det enklere for henne, men jeg tror at andre saker vil bli avgjørende.

TØFF UKE: Den finske statsministeren Sanna Marin brast i gråt under en tale i Lathi. Video: Ilta Sanomat Vis mer

Peker på opposisjonen

Flere norske politikere, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), har latt seg provosere av det de mener er en ikke-sak.

Så hvorfor har bildene skapt så stor oppstandelse?

Göran Djupslund peker på angrepene fra den politiske opposisjonen.

Den negative narkotikatesten ble avgitt etter press fra blant andre Riikka Purra, partileder for høyrepopulistiske Sannfinnene, men også fra Mikko Kärna, riksdagsrepresentant for regjeringspartner Centern.

- Hun ble mer eller mindre tvunget til det, på grunn av opposisjonens mistenkeliggjøring. De har utnytten saken så langt som overhodet mulig, sier Djupsund.

Han sier han nesten må le over oppmerksomheten saken har fått, og hevder at den finske historien inneholder en rekke «grovt alkoholiserte» mannlige toppolitikere.

- Ingenting av det kom ut. Vi lever i en ny tid.

PEKER PÅ OPPOSISJONEN: Professor emeritus i statsvitenskap, Göran Djupsund. Foto: Djupsund Analytics
PEKER PÅ OPPOSISJONEN: Professor emeritus i statsvitenskap, Göran Djupsund. Foto: Djupsund Analytics Vis mer

- Kan det også handle om statsministerens alder og kjønn?

- Man kan ikke si at det handler utelukkende om det, men det har nok betydning.

Den politiske analytikeren peker på at Sanna Marin selv har brukt sosiale medier aktivt, tidvis med bilder «av ganske privat natur». Han tror de lekkede bildene kan være en kostnad for denne tilnærmingen til politisk posisjonering.

- Gjennom stort sett hele hennes periode som statsminister har også det eldre mannlige kommentariatet hatt vanskelig for å tolerere hennes popularitet. De har skutt mot henne med skarpe piler. Så det finnes grupper som ser på denne turbulensen med tilfredsstillelse.

- Har nok fått en smekk

Oppstyret rundt statsministeren har fullstendig overskygget regjeringens arbeid med neste års statsbudsjettet, mens landet preges av energikrise og høy inflasjon.

Det mener flere i det sosialdemokratiske partiet er uheldig.

Ifølge Yle, som har intervjuet ti av partiets totalt 13 distriktsledere, mener flere av dem at turbulensen kan svekke Marins kredibilitet som statsminister og partileder på sikt.

Samtidig støtter de opp om henne i begge vervene.

- Hun har nok fått et lett smekk på fingrene, med et ønske om at dette tar slutt, men partiet har fortsatt sterk tillit til henne, sier Djupsund.

Han tror at statsministeren framover vil vurdere grundig hva hun gjør på sin fritid, for å unngå at debatten rundt hennes person skal vedvare.

Fram mot valget mener den tidligere valg- og medieforskeren at det er andre store utfordringer som vil prege mediene og som kan avgjøre valget; energikrisen, inflasjonen og en bemanningskrise i helsevesenet.

- Dette er sprengstoff som kommer til å prege debatten under valgkampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer