Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finsk etterforsker så ikke hull i «Estonia»

Den finske «Estonia»-etterforskeren Kari Lehtola sa tirsdag at han ikke så noe hull i siden på den havarerte ferja på videofilmen til den amerikanske dykkeren Gregg Bemis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bemis og hans dykkerteam har påstått at «Estonia» sank som følge av en bombeeksplosjon som lagde et hull i styrbord side, og at filmen de tok opp i forrige uke viser dette.

Men Lehtola, som var medlem i den internasjonale havarikommisjonen som undersøkte «Estonia»s forlis i 1994, avviser Bemis' påstander og sier at det påståtte hullet bare er en skygge fra sandbanken som har bygd seg opp langs skroget, og at sporene i forstavnen stammer fra baugvisiret som løsnet.

Lehtola og hans finske kollega Tuomo Karppinen reiste tirsdag til Tallinn for å se et sammendrag av filmavsnittene som Bemis har solgt til estisk TV for 18.000 kroner, sammen med de estiske medlemmene av kommisjonen.

Estisk TV viste mandag kveld en 40 sekunder lang sekvens der et robotkamera viser det som sies å være et stort hull i skroget. Det var imidlertid vanskelig for en ukyndig å se hva bildene forestilte.

(NTB)