Finsk EU-hodepine

Finland åpnet sitt halvår som president i EU med en rockekonsert på Grand Place i Brussel med bandet Apocalyptica lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Hardt og vanskelig kan nok det finske presidentskapet bli politisk, med Tyrkias medlemsskap og den dødfødte grunnloven som fremste hodepiner, men apokalyptisk blir det neppe.

På en varm sommerkveld hadde finnene nesten samlet det store torget foran Rådhuset fullt til sin noe uvanlige åpning av EUs roterende presidentskap, men hvor mange av tilskuerne som forsto at dette er «den nye stilen» i EU, er et åpent spørsmål. Finland satser nå likevel friskt på å tilføre et lettere utslitt EU friskt blod. Statsministeren i Nokia-landet, Matti Vanhanen, sier EUs presidentskap fra nå av gjerne tar imot tekstmeldinger fra EU-borgerne.

De hittil lukkede møtene mellom EU-ministrene skal overføres i fjernsyn. Og alle navnene og telefonnumrene til ministrene skal være tilgjengelige på internettet, forklarte Vahinen idet han overtok som EUs øverste leder.

Hvor praktisk greit dette blir, er et annet spørsmål.

Grunnloven

Finlands regjering får i alle fall en del annet å stelle med enn å motta tekstmeldinger og samtaler fra sinte EU-borgere. Den dødfødte grunnloven for EU er et så vanskelig spørsmål at siste EU-toppmøte i praksis har utsatt og overlatt spørsmålet til det tyske presidentskapet som overtar etter nyttår.

- Vi er nå nesten hundre prosent sikre på at grunnloven i sin nåværende form ikke vil bli bevart, uttalte Finlands utenriksminister, Erkki Tuomioja, forleden.

Men hva da? Statsminister Vanhanen mener man må vente på «et bedre klima» før man tar dette opp igjen.

Nordover

Tyrkia fikk også en ny trusel idet Finland overtok. Hvis Tyrkia ikke oppfyller kravene fra EU, så vil forhandlingene om medlemsskap utsettes, sa Vahanen. Forhandlingene har nettopp begynt, de har vært vanskelige fra før de begynte, med Kypros som truet med veto, og EU er sterkt splittet i synet på om landet er velkomment.

Og så vil Finland, til glede for Norge og noen andre, få den nordlige dimensjonen i EU høyere opp på dagsorden igjen. Dette var noe EU begynte i 2001, men som fort kom i skyggen av samarbeid sørover. Russland, Norge og Island har først og fremst nytte av dette. EU er med på å renske opp i farlig atomavfall nordvest i Russland. Men for EU er også dette der hvor energien kommer fra, i form av gass og olje, noe de europeiske landene til fulle våknet opp til da Russland stengte av gassen som går i rør gjennom Ukraina til Vest-Europa i vinter.

Til toppmøtet i EU i oktober vil Vanhanen invitere Russlands president, Vladimir Putin, som gjest. Er det noen i Europa som har vellykkede erfaringer med å håndtere russerne, så må det være finnene.