Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finsk favoritt til fredsprisen

Få har tro på George Bush, Oprah Winfrey, Bob Geldof eller Bono som vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finlands tidligere president Martti Ahtisaari er favoritt til å få Nobels fredspris for 2006. Fredag klokka 11 blir vinneren offentliggjort av Den Norske Nobelkomité. Lista over nominerte er lang, 168 personer og 23 organisasjoner er nominert i år.

Athisaari kan vinne prisen etter at han fikk i stand fredsavtalen mellom Indonesias regjering og opprørerne i Aceh-provinsen høsten 2005. Krigen i regionen har pågått i nesten 30 år og kostet rundt 15.000 mennesker livet. Finnen var mekler gjennom sin organisasjon Crisis Managment Initiative.

Favoritt for fred i Indonesia

Stein Tønnesson, leder for PRIO (Institutt for fredsforskning) mener prisen i år vil gå til noen som var involvert i Aceh-prosessen.

- Athisaari gjorde en sterk personlig innsats, fordi han kom inn da partene var villige til å gå til forhandlingsbordet. Han brukte sin autoritet til å si «jeg er bare interessert i en fullstendig avtale», sier Tønneson til NTB.

Han holder Athisaari som en klar favoritt. Som outsider lurer Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono, men Tønneson mener det er vanskelig å gi prisen til ham, fordi han den ene parten i konflikten. Han tror ikke opprørene i Aceh-provinsen får dele prisen og har stor tro på mekleren Athisaari.

Finnen jobber nå som FNs spesialutsending med å skape fred mellom Kosovo og Serbia.

Også oddsselskapet Centrebet holder Athisaari som favoritt. Setter du penger på ham som årets fredsprisvinner får du bare tilbake 2,25 ganger pengene. På andreplass kommer Yudhoyono som står til 4,00 i odds, og deretter Free Aceh Movement til 6,00 i odds.

FEIRER FREDEN: Indonesias justisminister Hamid Awaluddin (t.v.), Martti Ahtisaari, Indonesias visepresident Yusuf Kalla, tidligere leder for Free Aceh Movement Malik Mahmud og Indonesias helseminister Zaini Abdullah poserer under feiringen av ettårsdagen for fredsavtalen mellom Free Aceh Movement og Indonesias regjering, 15. august i år. Foto: Scanpix/Reuters
FEIRER FREDEN: Indonesias justisminister Hamid Awaluddin (t.v.), Martti Ahtisaari, Indonesias visepresident Yusuf Kalla, tidligere leder for Free Aceh Movement Malik Mahmud og Indonesias helseminister Zaini Abdullah poserer under feiringen av ettårsdagen for fredsavtalen mellom Free Aceh Movement og Indonesias regjering, 15. august i år. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Kinesiske Rebiya Kadeer, leder for landets uigurer, nevnes også som en mulig vinner. Hun vant Raftoprisen i 2004 for sin kamp for folkegruppa. Det faktum at det er lenge siden en kineser fikk prisen taler for henne, mener Tønneson, men Kadeer er i eksil og dermed ikke aktiv i hjemlandet. Komitéen ønsker trolig en aktiv kandidat som vinner.

Mange kjente navn

Lista blir ikke offentliggjort av Nobelkomitéen, men en rekke navn har lekket ut. Ofte lekker de som nominerer kandidatene ut navnene, selv om de blir bedt om å holde dem hemmelige.

En rekke kjendiser er som vanlig på lista. Bono og Bob Geldof er begge nominert og får 26,00 i odds av Centrebet. Enda mindre sannsynlig er det at Tony Blari, George Bush eller Oprah Winfrey stikker av med prisen.

Ellers finner man Carla del Ponte, Vaclav Havel, Rudolph Giuliani, Hans Blix, Colin Powell og John Howard på lista. Organisasjoner som Røde Kors, SOS barnebyer, EU og Amnesty International er også blant kandidatene, men neppe favoritter i år.

Direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet sier til NTB at Nobelkomitéen arbeider ut fra et bredt fredsbegrep.

- Vi tror det er veldig mange veier til fred, og det reflekteres gjennom nominasjonene. Det er mange kjente politikere, humanitære organisasjoner, mange ulike menneskerettsforkjempere og folk som jobber med nedrustning. Disse store kategoriene er representert hvert eneste år, sier Lundestad.

image: Finsk favoritt til fredsprisen
FAVORITT: Finlands tidligere president Martti Athisaari kan vinne prisen for sitt arbeid for fred i Indonesia.
MULIG VINNER: Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono var sentral i fredsforhandlingene, men Nobelkomitéen vil neppe premiere én av sidene i konflikten.
KINESISK OUTSIDER: Rebiya Kadeer, leder for landets uigurer, nevnes også som en mulig vinner. Hun vant Raftoprisen i 2004 for sin kamp for folkegruppa.