Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finsk LOs pressesjef var Stasi-agent

Kommunikasjonssjefen var agent for den østtyske sikkerhetstjenesten Stasi.

STASI-ARKIVET: Mens Europa feirer Berlinmurens fall, avslører finske medier at kommunikasjonssjefen i finsk LO, FFC, var Stasi-agent på 80-tallet. Her fra de tidligere Stasi-arkivene. Foto: SCANPIX
STASI-ARKIVET: Mens Europa feirer Berlinmurens fall, avslører finske medier at kommunikasjonssjefen i finsk LO, FFC, var Stasi-agent på 80-tallet. Her fra de tidligere Stasi-arkivene. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kommunikasjonssjefen i den finske landsorganisasjonen FFC var agent for den østtyske sikkerhetstjenesten Stasi.

Avsløringen i den svenskspråklige avisa Hufvudstadsbladet skjedde mandag - på 20-årsdagen for Berlinmurens fall.

FFCs kommunikasjonssjef Riitta Juntunen var Stasi-informant på 1980-tallet, skriver avisa. Juntunen hadde dekknavnet «Kati» og arbeidet for det statlige tolke- og oversettelsesbyrået i Øst-Berlin med oppgave å oversette fra finsk til tysk.

Venninne

Juntunens venninne fra tiden i Øst-Berlin var Petra Sauerzapf-Poser, som også var kollegaen hennes på det samme oversettelsesbyrået.

Hun forteller til Hufvudstadsbladet at hun fikk sitt livs sjokk da hun midt på 1990-tallet åpnet Stasi-mappen sin og oppdaget at den finske venninnen hadde angitt henne til Stasi og avslørt intime detaljer.

Riitta Juntunen arbeidet på 1990-tallet for det finske Vänsterförbundet, et slags finsk SV. I dag er hun kommunikasjonssjef sentralt i FFC. Hun nekter å kommentere sitt forhold til Stasi overfor både Hufvudstadsbladet og det finske nyhetsbyrået FNB.

Sauerzapf-Poser sier at hun selv ble utsatt for vervingsforsøk fra Stasi, og hun skjønner at det ikke var lett å stå imot.

- Men når jeg leser Juntunens rapporter om meg, er det først og fremst en sak som gjør meg opprørt: Hun avslører intime, private opplysninger som ikke angår noen utenforstående.

Stasi-kjæreste

De private opplysningene var fra en hyggelig kveld i 1983 der begge konsumerte en del alkohol. Sauerzapf-Poser hadde da fortalt den finske venninnen hvordan hennes idealmann skulle være.

- Nå framgår det at Stasi, etter å ha lest Riitta Juntunens rapport, bestemte seg for å gi en agent i oppdrag å komme så nær meg som mulig. Ove, som jeg trodde var min kjæreste, var i virkeligheten stasiagenten «Herbert» som rapporterte om alt jeg hadde sagt og gjort, til sine oppdragsgivere, forteller hun.

De to hadde et halvt år langt forhold som ble avbrutt da hun oppdaget at følelsene kanskje ikke var så sterke fra «Herbert»s side. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media