KRITISK: Sanna Sarromaa er opprinnelig finsk, men bor i begge land. Hun synes det er synd at Norge, «for en gangs skyld», ikke ender opp på førsteplass i levekårsundersøkelser. Foto: Silje Rindal / Social Progress Imperatives 2016-rapport.
KRITISK: Sanna Sarromaa er opprinnelig finsk, men bor i begge land. Hun synes det er synd at Norge, «for en gangs skyld», ikke ender opp på førsteplass i levekårsundersøkelser. Foto: Silje Rindal / Social Progress Imperatives 2016-rapport.Vis mer

Finsk nabospark etter topp-plass i «beste land»-kåring: - Det eneste som lider er nordmenns digre nasjonale selvbilde

I en fersk levekårsundersøkelse tar Finland førsteplassen foran Norge. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere levekårsundersøkelser har kåret Norge til verdens beste land - men på årets utgave av Social Progress Index er det Finland som stikker av med førsteplass, mens Norge ender på sjuende med 89 av hundre poeng, bak FInlands 90.

Nyheten om fallet på skalaen er omtalt i flere norske medier i dag.

Samfunnsdebattant Sanna Sarromaa synes det er typisk norsk at undersøkelsen vekker oppsikt.

- Forskjellene er så små, så Norge har ingen grunn til panikk. Det er fortsatt formidabelt bra, og det eneste som lider er nordmenns digre nasjonale selvbilde og den selvgodheten som nordmenn har, sier samfunnsdebattant Sanna Sarromaa til Dagbladet.

- Sunt

Den tidligere Venstre-politikeren veksler mellom å bo i Norge og i Finland, og har flere ganger kritisert nordmenns ego. I august kommer hun med en bok om norske tabuer, som blant annet tar for seg nordmenns selvgodhet.

- Hvis jeg var norsk hadde jeg kanskje tenkt at det er veldig sunt at Norge ikke topper alle slike undersøkelser år etter år, for man blir så tilfreds med seg selv. Nå som man for en gangs skyld ikke topper kan man kanskje sette fokus på hva som ikke er så bra. Blant annet viser indeksen at Norge ikke er så god på blant annet overvekt og at biodiversiteten i landet har sunket. Det er viktige ting som Norge har ressurser og penger til å jobbe med, sier Sarromaa, som er profilert som skribent i blant annet VG og tidligere blogger for Gudbrandsdølen Dagningen.

Forskerne bak indeksen, er ikke overrasket over at Finland kommer godt ut.

- Finland har lenge blitt høyt ansett på grunn av suksessfull velferdspolitikk og har alltid versert på topplassene på andre indekser, som for eksempel verdens lykkeligste land, og verdens beste plass å være mor, skriver de i rapporten.

Boligpriser trekker ned

BASISBEHOV: Kartet viser hvilke land i verden som oppfyller innbyggernes basisbehov best. Landene med dypest blåfarge er de beste. Indeksen ser både på tilgangen til mat og grunnleggende medisinsk pleie, vann og hygieneforhold, tilgang på husly, og innbyggernes personlige trygghet. Det er noen få av 53 forskjellige variabler i undersøkelsen. Foto: Rapport. 
BASISBEHOV: Kartet viser hvilke land i verden som oppfyller innbyggernes basisbehov best. Landene med dypest blåfarge er de beste. Indeksen ser både på tilgangen til mat og grunnleggende medisinsk pleie, vann og hygieneforhold, tilgang på husly, og innbyggernes personlige trygghet. Det er noen få av 53 forskjellige variabler i undersøkelsen. Foto: Rapport.  Vis mer

Den viser at Finland blant annet kommer godt ut både under kategoriene «husly», «personlige rettigheter», «toleranse og inkludering». Finland er også landet som har aller lavest mødredødelighet.

Høye boligpriser, fedme i befolkningen, lavere ventet levealder for befolkningen over seksti, og selvmordsrate er blant grunnene til at Norge ikke topper, forklarer SSB-forsker Anders Barstad til Dagbladet.

Han understreker at Norge ikke på noe punkt er en versting. Norge vant samme måling i fjor, og har også flere ganger vunnet FNs levekårsundersøkelse.

- Det viser at dette ikke er noen eksakt vitenskap, og at indeksen FN lager hvert år er veldig enkel. Den har bare fire indikatorer, mens denne har 53, så dette er sånn sett et bedre mål, sier han.

Samtidig kan indeksen være misvisende, fordi den - i motsetning til FNs levekårsindeks - ikke tar høyde for økonomi. Indeksen har kun som mål å vise fram sosial framgang. Det betyr at Norge ikke får noen direkte fordeler av å være en rik oljenasjon.

Dessuten er enkelte av indikatorene som indeksen er sammensatt av, endret fra i fjor. Det gjør at undersøkelsene ikke er direkte sammenlignbare fra år til år, forklarer Barstad.

Måler 133 land

Arbeidsledighet er heller ikke en variabel i undersøkelsen, men den finske arbeidsledigheten er høyere enn på minst femten år, og har ifølge Trading Economics passert ti prosent i mai i år.

På toppen av det, er den finske økonomiens vekst i ferd med å stagnere. I en fersk analyse fra BMI research stemples landet som «Europas nye syke mann».

LES OGSÅ: Ser du mørkt på framtida? Vær glad du ikke er finsk

Samfunnsdebattant Sarromaa mener undersøkelsen viser at penger ikke betyr alt.

- Norge har et bruttonasjonaltprodukt som er dobbelt så stort som Finlands, men denne undersøkelsen viser at BNP ikke viser alt, og at man kan være lykkelig selv om man er noe fattigere, sier hun til Dagbladet.

Indeksen tar for seg forholdene i 133 land i verden, og er utarbeidet av Social Progress Imperative, i samarbeid med forskere fra blant annet Harvard University og Massachusets Institute of Technology.


Den sentralafrikanske republikk, Afghanistan og Tsjad kommer dårligst ut i undersøkelsen.