Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finsk ordfører: - Neppe terror

Finsk politi bekrefter at en person er død og at ti personer er skadd etter en voldshendelse på en skole i byen Kuopio.

VOLDSHENDELSE: Politiet bekrefter at en person er død og at ni personer er skadd etter en voldshendelse på en skole i byen Kuopio i Finland. Video: IL-TV Vis mer

Tirsdag formiddag fant en voldshendelse sted på en skole tilknyttet et kjøpesenter i byen Kuopio i Finland. Politiet bekrefter at en person ble funnet død på skoleområdet og ti personer er skadd.

En person, som er mistenkt for å stå bak angrepet, ble pågrepet på stedet av politiet. Vedkommende er finsk statsborger, informerer politiet.

To personer er alvorlig skadd, men stabile. Den statlige allmennkringkasteren YLE skriver at den mistenkte er en av de to med alvorlige skader.

- Min første reaksjon var at slike ting skjer ikke i Kuopio. Det er ikke til å tro, skriver ordføreren i Kuopio, Jarmo Pirhonen, i en e-post til Dagbladet.

Han forteller videre at han ikke har opplevd en slik voldelig hendelse tidligere.

- Vi har ingen grunn til å tro at dette er knyttet til terrorisme, skriver Pirhonen.

FINLAND: En person er drept og flere skadd i en voldshendelse i Kuopio i Finland. Volden skjedde på en skole som har lokaler i samme bygning som et kjøpesenter. Foto: Jaakko Vesterinen / NTB scanpix
FINLAND: En person er drept og flere skadd i en voldshendelse i Kuopio i Finland. Volden skjedde på en skole som har lokaler i samme bygning som et kjøpesenter. Foto: Jaakko Vesterinen / NTB scanpix Vis mer

Sverdangrep

Klokka 12 kom første melding fra politiet på Twitter. Hendelsen skal ha funnet sted i lokalene til en yrkesskole, som ligger inne i kjøpesenteret Herman.

Det finske nyhetsbyrået STT viser til øyevitner, som sier en person gikk inn i et klasserom bevæpnet med et sverd. Et øyevitne forteller til avisa Keskisuomalainen at en ung mann skal gått til angrep på en kvinne med et sverd.

Ifølge vitner knivstakk vedkommende «så mange han kunne», skriver MTV Uutisets.

Under en pressekonferanse med politiet klokka 16 norsk tid, kommer det fram at den mistenkte er født i 1994, elev ved skolen og tidligere ustraffet. Det bekreftes også at vedkommende hadde med seg et sverd og et skytevåpen.

Ifølge Keskisuomalainen skal hovedmålet for angrepet være en ung kvinne som studerte ved skolen. Dette skal være personen som ble drept.

- Gikk mot politiet med sverd

Ifølge avisa Savon Sanomat skal politiet ha løsnet to skudd i forbindelse med pågripelsen. Skuddene ble avfyrt da politiet søkte etter den mistenkte i gangene på kjøpesenteret.

Politiet skal ha forsøkt å holde avstand, men ifølge avisa så de seg nødt til å skyte da personen kom mot dem med et sverd i hånda.

Politiet har bekreftet på Twitter at det ble avfyrt de løsnet skudd i forbindelse med pågripelsen. Politiet evakuerte de skadde og isolerte kjøpesenteret mens de gjennomsøkte bygget.

Før den mistenkte ble overmannet av politiet, skal han også ha rukket å stifte en brann inne i skolens lokaler, men denne ble raskt slukket.

Skolen har bekreftet hendelsen på sin nettside, og har lagt ut et nummer pårørende kan ringe.

POLITI: Det var stort politioppbud ved kjøpesenteret, som skal være isolert inntil videre. Foto: Hannu Rainamo/Lehtikuva via AP / NTB Scanpix
POLITI: Det var stort politioppbud ved kjøpesenteret, som skal være isolert inntil videre. Foto: Hannu Rainamo/Lehtikuva via AP / NTB Scanpix Vis mer

- Sjokkert

Ordfører Pirhonen uttalte seg også tidlig på byens offisielle Twitter-konto:

- Vi er sjokkerte over å høre om den ufattelige voldshandlingen som ryster trygghetsfølelsen for alle oss i Kuopio. Våre tanker er med voldsofrene og deres kjære.

Statsminister Antti Rinne kaller voldshendelsen for sjokkerende og uakseptabel.

- Myndighetene overvåker situasjonen nøye. På vegne av meg selv og hele regjeringen vil jeg kondolere til alle pårørende, skriver han på Twitter.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media