Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knivangrep i Finland

Finsk politi tror knivangrepet i Finland var rettet mot kvinner

Nå etterforskes angrepet som terrorisme.

ÅSTEDET: En amatørvideo fra åstedet viser at en person ligger tildekket på bakken etter knivstikking i Åbo, Finland. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To ble drept og åtte skadet da en mann gikk amok med kniv i Åbo i Finland i går ettermiddag.

De to som ble drept var ei kvinne på 67 år og ei jente på 15. Nå tror finsk politi at angrepet var planlagt og rettet mot kvinner, det opplyste de om på en pressekonferanse i dag, ifølge NTB.

I tillegg til dem som ble drept, ble også seks andre kvinner skadet.

I løpet av natta har finsk politi fått ytterligere informasjon, og det er på grunn av dette at de nå velger å etterforske angrepet som terrorisme, skriver finsk politi på Twitter.

Politiet opplyser om at den antatte gjerningsmannen er identifisert som en 18 år gammel marokkansk statsborger.

Videre forteller de at mannen ikke har villet la seg avhøre, og at han selv hevder å være 18 år gammel, ifølge Yle.

Politiet antar at han handlet alene, men utelukker ikke at andre kan ha vært involvert. Ifølge NTB er fire andre marokkanere pågrepet, men det er foreløpig uklart om de har forbindelser til knivangrepet. I tillegg har politiet etterlyst én person internasjonalt.

VITNE: Kent Svensson forteller at en mann gikk rundt med en svær kniv i hånda, og knivstakk en person flere ganger. Video: CNN Vis mer

Finner, svensker og italiener

Det var klokka 16.02 fredag at politiet ble varslet om hendelsen. Vitner CNN har snakket med, som befant seg i nærheten av angrepet, fortalte i går at de hørte høylytte skrik fra en kvinne, og at de så mannen med en stor kniv.

18-åringen ble skutt i beinet av finsk politi, og seinere kjørt til sykehus.

Yle skriver også at de døde skal være finske statsborgere, mens blant de skadde finner vi to svenske og én italiensk statsborger.

- Døde i armene mine

En av de svenske ofrene skal være Hassan Zubier fra Stockholm, skriver Expressen. Han skal ha prøvd å redde den knivstukkede kvinnen da han ble angrepet med fire knivstikk i kroppen.

- Hun døde i armene mine. Jeg har fire knivstikk i kroppen, og det er ikke sikkert at legene klarer å redde armen min, sier Zubier til Expressen fra sykesenga.

Politiet skjerpet beredskapen på Helsingfors/Vanda-flyplassen og på jernbanestasjoner like etter angrepet.

Forberedt: - Vi har fryktet, og forberedt oss på at noe slikt skulle skje i Finland, sier statsminister Juha Sipilä. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB Scanpix
Forberedt: - Vi har fryktet, og forberedt oss på at noe slikt skulle skje i Finland, sier statsminister Juha Sipilä. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB Scanpix Vis mer

- Har fryktet det

Klokka 16.00 lørdag ettermiddag holdt Finlands statsminister, Juha Sipilä, og innenriksminister Paula Risikko, pressekonferanse.

- Vi har fryktet, og forberedt oss på at noe slikt skulle skje i Finland. Nå har terroren nådd oss også, og hele Europa sørger med oss, sier Sipilä.

Videre advarer han mot å dra forhastede slutninger med utgangspunkt i dette ene angrepet. Og sier at det er tid for å la myndighetene gjøre sin jobb.

Paula Risikko lover at de skal vende hver eneste stein i utredningen av etterforskningen, og sier at myndighetenes arbeid forhindret at flere mennesker døde.

- Målet for terrorisme er å lamme samfunnet. Vårt oppdrag er å styrke troen på at vi kan forhindre slike angrep. Vi vil ikke la det bli en hevnspiral, for det er det terroristene ønsker, sier hun.

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!