Finsk politiker anklages for å ha vært Stasi-agent

Den finske riksdagspolitikeren Pentti Tiusanen anklages for å ha arbeidet for den østtyske etterretningstjenesten Stasi under studietiden på 1970-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var finsk fjernsyn som mandag kveld avslørte Tiusanens kontakt med Stasi, og fortalte hvordan han ble vervet som ung legestudent ved universitetet i Greifswald i DDR på begynnelsen av 1970-tallet.

Ifølge opplysningene skal Tiusanens ha benyttet dekknavnet Max, og overlevert minst 15 rapporter mot slutten av sin studietid.

Medstudenter

Rapportene skal ha omtalt finske, østtyske, vietnamesiske, tsjekkiske og palestinske studiekamerater ved universitetet, og selv sin østtyske kjæreste skal han ha overlevert opplysninger om.

Tiusanens første rapport skal ha omhandlet en algerisk diplomat som han hadde hatt en krangel med.

Tiusanen selv avviser at han lot seg verve av Stasi, og benekter også å ha overlevert rapporter.

Han medgir imidlertid å ha hatt kontakt med den østtyske etterretningsorganisasjonen, og at han sa seg villig til å holde et øye med sine studiekamerater.

Kommunist

I 1975 reiste Tiusanen hjem til Finland, der han gikk inn i det finske kommunistpartiet. I en oppsummerende rapport fra 1977 beskriver Stasi ham som en viktig kilde til informasjon.

Pentti Tiusanen medgir at hans oppførsel under studietiden i dag kan virke barnslig og dum, men avviser at han gjorde noe ulovlig. Selv betegner han seg som en naiv student, som trodde på en bedre verden med DDR som forbilde.

Ifølge finsk fjernsyn hadde Stasi også en agent i det finske utenriksdepartementet, samt en medhjelper i det sosialdemokratiske partiet.

I en av rapportene som er funnet i Stasi-arkivet refereres blant annet et reisereferat Paavo Lipponen skrev for intern bruk i partiet.

(NTB)