Finsk politisjef dømt til 10 år for narkohandel - hadde gravd ned en halv million i blomsterbedet

Drev hasjhandel ved siden av jobben som narkopolitisjef, sier retten i Helsingfors.

NARKOPOLITISJEF DREV HASJLIGA: Den tidligere narkotikapolitisjefen i Helsingfors, Jari Aarnio, da rettssaken mot han startet 4. juni 2015. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO, Lethikuva/NTB Scanpix. 
NARKOPOLITISJEF DREV HASJLIGA: Den tidligere narkotikapolitisjefen i Helsingfors, Jari Aarnio, da rettssaken mot han startet 4. juni 2015. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO, Lethikuva/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aa(Dagbladet): Den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i den finske hovedstaden Helsingfors, Jari Aarnio (59) ble i dag dømt til 10 års fengsel for fem tilfeller av grove narkotikaforbrytelser og for 17 andre kriminelle forhold.

Under den halvannet år lang rettssaken har påtalemyndigheten vunnet fram overfor tingretten i Helsingfors med de fleste punktene i tiltalen.

Den tidligere politisjefen er funnet skyldig i å ha ledet en narkoliga ved siden av jobben som sjef for narkotikapolitiet.

Ligaen har ifølge dommen smuglet rundt tusen kilo hasj fra Nederland til Finland.

Ifølge statskringkasteren yle og andre finske medier har påtalemyndigheten vunnet fram med flere pengebevis mot den tidligere politisjefen.

Tidligere i høst ble Aarnio dømt til tre års fengsel for grovt misbruk av sin betrodde stilling, for grovt bedrageri og for korrupsjon.

Da ble han blant annet kjent skyldig i å ha tatt i bestikkelser fra et privat selskap som konkurrerte om på levere spaningsutstyr til politiet i Helsingfors.

En halv million i blomsterbedet

I den siste dommen på 10 års fengslet har retten blant annet lagt til grunn at 65.000 euro (om lag en halv million norske kroner) som ble funnet nedgravd i et blomsterbed hjemme hos den tidligere politisjefen, stammer fra narkohandel.

Påtalemyndigheten har også lagt vekt på å dokumentere Aarnios ekstravagante pengebruk, som ikke kan samsvarer med politilønn eller andre forklarbare kilder.

Tingretten i Helsingfors har i den ferske dommen funnet det bevist at den tidligere politisjefen har strødd om seg med om lag en halv million euro (over fire millioner norske kroner) som stammer fra kriminell virksomhet.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 13 års fengsel.

Den tidligere politisjefen har nektet straffskyld for de aller fleste tiltalepunktene.