TATT: Finland rystes av det mediene har døpt «århundrets rettssak», der en mangeårig politisjef står tiltalt for å ha ledet en narkotikabande.

57 år gamle Jari Aarnio ble kalt «keiseren» av kollegaene i narkotikapolitiet i Helsingfors, der han jobbet seg helt til topps gjennom 30 år. Foto:    FINLAND OUT  AFP PHOTO / LEHTIKUVA /
TATT: Finland rystes av det mediene har døpt «århundrets rettssak», der en mangeårig politisjef står tiltalt for å ha ledet en narkotikabande. 57 år gamle Jari Aarnio ble kalt «keiseren» av kollegaene i narkotikapolitiet i Helsingfors, der han jobbet seg helt til topps gjennom 30 år. Foto: FINLAND OUT AFP PHOTO / LEHTIKUVA /Vis mer

Finsk politisjef ledet narkobande og tjente fem mill. på smugling

Avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finland rystes av det mediene har døpt «århundrets rettssak», der en mangeårig politisjef står tiltalt for å ha ledet en narkotikabande.

57 år gamle Jari Aarnio ble kalt «keiseren» av kollegaene i narkotikapolitiet i Helsingfors, der han jobbet seg helt til topps gjennom 30 år.

I 2013 endte politisjefens karriere med et brak, da han ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for å ha ledet en bande som har smuglet store mengder hasj til Finland.

Smuglet i tønner Hasj til en verdi av minst 90 millioner ble smuglet inn i landet fra 2010 til 2013, skjult i store tønner merket som impregneringsmiddel.

Tønnene kom fra Nederland og var dekket med bly innvending for at gjennomlysning ikke skulle avsløre innholdet.

Aarnio ble avslørt etter flere måneder med avlytting, der den finske etterretningstjenesten til slutt snappet opp flere samtaler og meldinger mellom selgeren i Nederland og de finske kjøperne.

Nedgravde penger Hjemme hos Aarnio, nedgravd i hagen, fant politiet blant annet et spann med 65.000 euro, nærmere 600.000 kroner.

Etterforskerne konkluderer med at den tidligere politisjefen trolig har tjent nærmere 5 millioner kroner på narkotikasmuglingen opp gjennom årene, noe han nå må svare for i retten.

Den 57 år gamle polititoppen har ikke lagt skjul på sin velstand de siste årene, og eide hele åtte biler da han ble pågrepet.

Undercover Selv nekter han for å ha gjort noe galt og hevder at han drev en såkalt undercover-operasjon for å avsløre banden han nå er tiltalt for å ha ledet.

- I slike undercover-operasjoner må mest mulig gjøres anonymt, hevdet Aarnio under et av de første rettsmøtene.

Under politiutdanningen studerte 57-åringen nettopp hvordan narkotikakartell opererer.

Ifølge tiltalen er det flere likhetstrekk mellom måten han selv har operert på og de metoder han i sin tid beskrev i eksamensoppgaven sin på politiskolen.

Omfattende tiltale Foruten omfattende narkotikasmugling er Aarnio også tiltalt for falskneri, misbruk av embetet, for å ha framsatt trusler mot vitner og for å ha hindret politiets arbeid.

Han er også tiltalt for å ha stjålet over 100.000 kroner fra en prostituert kvinne som han i lengre tid har hatt ett forhold til.

Dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Helsingfors opp mot 13 års fengsel.

Sammen med ham på tiltalebenken, står også lederen for en av Finlands mest beryktede kriminelle bander, Keijo Vilhunen og flere av hans nærmeste.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram