Finsk trippeldrapsmann tatt

Rømte mandag, pågrepet av spesialstyrker i Helsinki i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finnen Juha Valjakkala var i sin tid Europas mest ettersøkte mann etter at han myrdet en familie på tre i Nord-Sverige i 1988. Mandag rømte han fra et fengsel i Øst-Finland, der han sonet en livstidsdom for drapene.

I ettermiddag ble han pågrepet av finsk spesialpoliti i en leilighet i bydelen Månsas i Helsinki. Pågripelsen skal ifølge Expressen.se ha skjedd kvart over seks.

Trippeldrapsmannen satte seg ikke til motverge under arrestasjonen.

- Finsk politi sier pågripelsen gikk rolig for seg, sier pressesekretær Varg Gyllander ved den svenske Rikskriminalen til Expressen.se.

Åpen soning

Fengselet Valjakkala rømte fra er en åpen anstalt, og det har vært mye kritikk mot at trippeldrapsmannen fikk sone der.

Valjakkala hadde søkt president Tarja Halonen om benådning, og svaret var forventet å komme før nyttår. Trippeldrapsmannen har imidlertid fått avslag på alle tidligere søknader, og har i tillegg rømt flere ganger tidligere og begått nye forbrytelser.

Rovmord

TRIPPELDRAPSMANN: Juha Valjakkala (t.v.), her på et bilde fra 1994. Foto: EPA/SCANPIX
TRIPPELDRAPSMANN: Juha Valjakkala (t.v.), her på et bilde fra 1994. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Natt til 3. juni 1988 tok Valjakkala livet av ekteparet Ewa og Sten Nilsson samt deres 15-årige sønn Fredrick i Åmsele i Västerbotten, i det som virker som et regelrett rovmord.

Ekteparet Nilsson så Valjakkala og kjæresten Marita Routalammi stjele sønnens sykkel. Sten og Frederick fulgte etter det finske paret og fant dem igjen på kirkegården, der Valjakkala plutselig dro fram ei avsagd hagle og tvang de to ned på kne og skjøt dem. Ewa, som kom til stedet etterpå, ble slått bevisstløs og drept med kniv.

Etter en stor politijakt i flere land ble paret til slutt pågrepet i Odense i Danmark.

Serierømling

Etter å ha blitt dømt til fengsel på livstid i Sverige ble Valjakkala overført til Finland. I 1994 flyktet han etter å ha tatt engelsklæreren sin som gissel. I 2002 rømte han igjen, men ble tatt dagen etter. Seinest i mai i år flyktet han på ny sammen med kona Minna Huttunen etter en permisjon. Paret fikk 111 timer i frihet før de ble tatt.

Mens han har sittet i fengsel, har Juha Valjakkala, som nå har skiftet navn til Nikita Joakim Fouganthine, giftet seg ikke mindre enn fire ganger: først med en svensk journalist, deretter med Jaana Suomolainen, kjent som «Finlands farligste kvinne», så med en svenske igjen, og nå altså med Minna Huttunen, som alt i alt er den femte kona i rekka.

Finsk trippeldrapsmann tatt