Fint lite tverrpolitikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama la all sin prestisje bak, men mye godsnakk, cocktailselskap i Det hvite hus og tverrpolitisk TV-kveld med Super Bowl resulterte i absolutt null republikanske stemmer da Representantenes hus behandlet demokratenes forslag til krisepakke. Etter lange forhandlinger og kutt på rundt 700 milliarder norske kroner, ser det ut til at to, kanskje tre, republikanske senatorer vil stemme for Senatets versjon av denne krisepakken hvis den kommer til avstemning i morgen.

I kveld gir presidenten sin første, store pressekonferanse for å øke presset, men to, tre moderate overløpere er ikke et tverrpolitisk vedtak, sier John McCain. Han står i spissen for republikanerne som i den første store dragkampen med president Barack Obama, har gjenoppstått som partiet for skattelettelser og liten stat. «En skam», sa mindretallsleder Mitch McConnell om krisepakken.

I dette sure klimaet fant også presidenten tilbake til tonen fra valgkampen og kalte republikanernes motstand for «uforsvarlig og uansvarsløs» når seks hundre tusen nye arbeidsplasser forsvant i forrige måned og brakte arbeidsløsheten i USA til 7,6 prosent. Kongressen kommer trolig til å vedta en krisepakke som ikke ligger så langt fra den presidenten og hans økonomiske rådgivere mener må til for å sette ny fart i en amerikansk økonomi i fritt fall. Men fjorårets nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, hører til dem som mener krisepakken er utilstrekkelig i en situasjon som er langt mer alvorlig enn noen gang siden Den store depresjonen på 1930-tallet. Krugman mener at USA vakler på kanten av stupet og at Obamas forsøk på å trekke med seg republikanere bare var en stor tabbe som ga dem nye muligheter til å sabotere.

Det ble en kort hvetebrødsperiode for den nye presidenten som innrømmer at han neppe får mer enn en periode i Det hvite hus dersom økonomien ikke er på beina igjen om tre år.