Fint så lenge det varer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De første spekulantene på de asiatiske børsene har satt sin revolver for pannen og trukket av. Torsdag inntraff noe som liknet et krakk på Hongkong-børsen. Nær ti prosent av verdiene på børsen forsvant. De andre børsene i området fulgte etter, og selv i New York og i Oslo var det små rystelser. Det må bli slik i en verden der økonomiene er så sterkt innvevd i hverandre. Når det hostes i Singapore eller Hongkong, nyses det i Wall Street.
  • For de asiatiske børsspekulantene må dette ha vært en oppvåkning til en hard virkelighet, selv om valutauroen i flere av landene har varslet fare i flere måneder. For dette er unge forretningsfolk som har sett seg selv på terskelen til det asiatiske århundre. I flere år har de vært med på en eventyrlig vekst og en utrolig suksess, og det var nærliggende for dem, som en av dem skriver i Herald Tribune, å tro at de ville bli de neste herrer i universet.
  • Slik blir det kanskje likevel, men tilbakeslaget på børsene denne uka har vist at den kapitalistiske økonomiens uavvendelige veksling mellom opp og ned også gjelder for de framstormende økonomiene i Det fjerne østen. Rett nok har de politiske lederne i Thailand og Malaysia lagt skylda på vestlige kapitalister og spekulanter som George Soros. Men de siste dagers erfaringer bør nok få dem til å titte i egen hage etter årsakene.
  • Nå har varslene om et børskrakk vært mange storparten av dette året også i vest. Både i Europa og i USA har aksjekursene gått rett til værs, akkurat som de gjorde før det siste store krakket på verdens børser og som man feiret tiårsdagen for den 19. oktober. I USA er mange overbevist om at aksjene er overvurdert både ut fra utbytte og substansverdi. På den annen side viste New York-børsen rask evne til å ta seg opp igjen etter den første sterke reaksjon på Asia-børsenes nedgang.
  • I Norge er det enda vanskeligere å tro på et dramatisk krakk enn i USA. En stat som har et par hundre milliarder på bok må da være forsikret mot negative utslag av de økonomiske lovmessigheter i det kapitalistiske systemet. Men det er nok all grunn for børsens aktører til å ta høyde for at det kommer en nedoverbakke etter alle oppoverbakker.