Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fint så lenge det varer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De første spekulantene på de asiatiske børsene har satt sin revolver for pannen og trukket av. Torsdag inntraff noe som liknet et krakk på Hongkong-børsen. Nær ti prosent av verdiene på børsen forsvant. De andre børsene i området fulgte etter, og selv i New York og i Oslo var det små rystelser. Det må bli slik i en verden der økonomiene er så sterkt innvevd i hverandre. Når det hostes i Singapore eller Hongkong, nyses det i Wall Street.
  • For de asiatiske børsspekulantene må dette ha vært en oppvåkning til en hard virkelighet, selv om valutauroen i flere av landene har varslet fare i flere måneder. For dette er unge forretningsfolk som har sett seg selv på terskelen til det asiatiske århundre. I flere år har de vært med på en eventyrlig vekst og en utrolig suksess, og det var nærliggende for dem, som en av dem skriver i Herald Tribune, å tro at de ville bli de neste herrer i universet.
  • Slik blir det kanskje likevel, men tilbakeslaget på børsene denne uka har vist at den kapitalistiske økonomiens uavvendelige veksling mellom opp og ned også gjelder for de framstormende økonomiene i Det fjerne østen. Rett nok har de politiske lederne i Thailand og Malaysia lagt skylda på vestlige kapitalister og spekulanter som George Soros. Men de siste dagers erfaringer bør nok få dem til å titte i egen hage etter årsakene.
  • Nå har varslene om et børskrakk vært mange storparten av dette året også i vest. Både i Europa og i USA har aksjekursene gått rett til værs, akkurat som de gjorde før det siste store krakket på verdens børser og som man feiret tiårsdagen for den 19. oktober. I USA er mange overbevist om at aksjene er overvurdert både ut fra utbytte og substansverdi. På den annen side viste New York-børsen rask evne til å ta seg opp igjen etter den første sterke reaksjon på Asia-børsenes nedgang.
  • I Norge er det enda vanskeligere å tro på et dramatisk krakk enn i USA. En stat som har et par hundre milliarder på bok må da være forsikret mot negative utslag av de økonomiske lovmessigheter i det kapitalistiske systemet. Men det er nok all grunn for børsens aktører til å ta høyde for at det kommer en nedoverbakke etter alle oppoverbakker.
Hele Norges coronakart