Fintellingen ga seier til Nyrup i Danmark

KØBENHAVN (NTB): Statsminister Poul Nyrup Rasmussen blir sittende som statsminister i Danmark. Det var fintellingen i Færøyenes hovedstad Torshavn som avgjorde kampen om regjeringsmakta i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en duell det vil gå frasagn om mellom regjeringspartiene og opposisjonen, var det ved midnattstid klart at sosialdemokratenes regjering vil fortsette.

Bet negler

I Folketinget på Christiansborg bet politikere negler opp til albuen ettersom thrilleren utviklet seg i time etter time, med skiftende flertall. Da mer enn 95 prosent av stemmene var talt opp, så regjeringspartiene og dere støttespillere ut til å berge flertallet med ett mandat, men utfallet var uvisst.

De fire mandatene fra Færøyene og Grønland ble avgjørende i kampen om regjeringsmakten. Meldinger fra Torshavn gikk ut på at sosialdemokratene tok det ene av de to mandatene med hårfin margin. Også på Grønland tok regjeringen og opposisjonen hvert sitt mandat.

De største partienes ledere ventet i det lengste med å gi sine kommentarer, mens mandatfordelingen bølget fram og tilbake.

Det er uansett sluttresultat på det rene at sosialdemokratene vil stå fram som seierherrer og valgets store overraskelse, anført av statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Også det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti og Centrum-Demokratene kommer ut som vinnere.

Sosialdemokratene så ut til øke fra 62 til 63 mandater, stikk i strid med alle meningsmålinger. Deres støttepartier holdt stillingen eller hadde svak tilbakegang, men de fire partiene lot til å berge et knappest mulig flertall.

Konservativ katastrofe

Det Konservative Folkeparti led et katastrofalt nederlag, med 9 prosent av stemmene og tilbakegang fra 27 til rundt 16 mandater. Partiformann Per Stig Møller risikerer å ryke ut av Folketinget, og partiets sammenbrudd er en hovedårsak til at den borgerlige blokken ikke passerte regjeringspartiene.

Venstre styrker sin posisjon som det dominerende partiet på borgerlig side, men status quo med rundt 42 mandater må likevel være en skuffelse for partiets ærgjerrige leder Uffe Ellemann-Jensen. Han håpet i det lengste å vinne det avgjørende mandatet i fintelling, men virket trøtt og lett resignert da han kom til Folketinget rett før midnatt.