Finværslørdag for de heldige

Klemt inne mellom dager med regn og snø og vind kan lørdagen bli vår beste solskinnsdag.

SOLSKINNSLØRDAG: Lørdag kan det bli lange strekk med sol østafjells - selv om det ikke lenger er sommertemperaturer. Her fra Huk i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
SOLSKINNSLØRDAG: Lørdag kan det bli lange strekk med sol østafjells - selv om det ikke lenger er sommertemperaturer. Her fra Huk i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Statsmeteorolog Rannveig Eikill vet knapt hvor hun skal begynne, da Dagbladet ringer og vil ha værprognoser for de neste ti dagene.

- Det er ganske mye som skjer de første dagene, forklarer Eikill.

Så bestemmer hun seg for å ta det verste først.

- Det blir kraftig vind og ganske mye nedbør, sier Eikill om været på Vestlandet fredag.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

- Utfordrende

Når snøgrensa samtidig kryper nedover, får det følger for dem som skal ut og kjøre bil.

Ifølge statsmeteorologen ved Meteorologisk institutt lå snøgrensa på Vestlandet og i Trøndelag mellom 300 og 600 meter på torsdag. Fredag kryper den enda lenger ned.

- Det blir nok utfordrende kjøreforhold fra torsdag ettermiddag, og fram til natt til lørdag, sier Eikill til Dagbladet.

- Blir det glatt?

- Det kommer litt snø, så det blir lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge, og i høyden på Vestlandet og i Trøndelag.

Lyspunktet

Deretter lysner det litt for trønderne og vestlendingene.

- Lørdag blir det ganske greit, med roligere vindforhold og gløtt av sol.

Deretter drar det seg til med lavtrykk fra sørvest, varmere luft, og vind og regn på søndagen.

Østafjells blir det mye oppholdsvær, selv om det fredag kan bli noen sludd- og snøbyger nord for Lillehammer, og regnbyger vest i Agder.

Også østafjells er lørdagen lyspunktet, med gode sjanser for sol.

- Det ser ut som det generelt blir en veldig fin dag på lørdag, sier Eikill.

Da snakker hun om Sør-Norge.

- Bittelitt sol

I Nord-Norge var det torsdag ganske grått og kaldt, men det kommer seg ifølge Eikill på fredagen, med gradvis mindre vind og nedbør.

- Det kan også bli bittelitt sol, sier hun.

- Hvordan blir lørdagen i nord?

- Da fortsetter det med snøbyger i Troms og Finnmark, og det kommer også litt snø eller sludd nord i Nordland. Utover søndagen trekker lavtrykket som kommer inn i Sør-Norge inn i Nordland, og det blir litt mildere. Så brer det seg lenger nordover utover mandagen, sier Eikill.

Fra og med tirsdag blir det for usikre prognoser til at hun har lyst til å si noe om været «nordaførr».

Gråmandag

I Sør-Norge er det litt enklere.

- Det ser ut som det fortsatt er ganske grått på mandag, og perioder med regnbyger. Utover tirsdag ser det ut som det blir for det meste opphold østafjells, men noen regnbyger i vest. Det kommer et kraftig lavtrykk fra vest natt til onsdag og gir en god del vind og regn, mest på Vestlandet, men også etterhvert litt østafjells, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer