Firbent søskenflokk vekker oppsikt

Forskere mener disse fem firbente tyrkiske søsknene kan gi ny innsikt i menneskehetens utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 17. mars viser BBC 2 dokumentaren «Familien som går på alle fire». Den tar for seg en kurdisk søskenflokk i det sørøstlige Tyrkia som går på alle fire.

To av jentene og en av guttene har alltid gått på alle fire, mens en gutt og en jente kan gå på to bein i korte perioder.

De fem firbente søsknene har 13 søsken som går oppreist. En såkalt MRI-undersøkelse viser at søsknene kan være født med en slags hjerneskade som kan påvirke balanse og koordinasjon.

Hekler og broderer

Den firbente gangen skiller seg fra hvordan sjimpanser og gorillaer, som er genetisk meget nært beslektet med mennesket, går på alle fire. De tyrkiske barna setter håndleddene ned i bakken og holder fingrene oppe, mens de store apene går på fingerknokene.

- Det viktige med dette er at sjimpanser ødelegger fingrene sine ved å gå på den måten. Disse barna har beholdt rørligheten i fingrene, for eksempel kan jentene både brodere og hekle, sier professor Nicholas Humphrey ved London School of Economics (LSE) til BBC.

Han sier et bilde av træler og hornhud på hendene til et av barna beviser at dette ikke en en svindel.

Kan gi svar

KAN SKYLDES HJERNESKADE: Forskerne tror en medfødt hjerneskade kan være årsaken til søsknenes firbente gange. Foto: BBC/Scanpix
KAN SKYLDES HJERNESKADE: Forskerne tror en medfødt hjerneskade kan være årsaken til søsknenes firbente gange. Foto: BBC/Scanpix Vis mer

Humphrey er professor i evolusjonær psykologi, og mener barna kan hjelpe forskerne å forstå hvordan det moderne menneskets forfedre gikk fra firbent til tobent gange. Han tror hjerneskaden rett og slett fikk barna til å gjenoppdage en eldgammel førmenneskelig gange.

- Jeg tror det er mulig at det vi ser i denne familien er noe som kan minne om slik vi gikk i en tid vi ikke gikk som sjimpanser, et viktig steg i mellom nedstigningen fra trærne til tobeint gange, sier han til BBC.

Forskere fra det tyske Max Plank Institute i Leipzig i Tyskland mener å ha funnet et gen i menneskehetens 17. kromosom som spiller en viktig rolle for tobeint gange, og tror at dette genet kan være skadet i dem fem søsknene, som er mellom 18 til 34 år.

- De går som dyr, og i starten er det ganske forstyrrende. Men vi ble veldig rørt av familiens enorme varme og humanisme, sier  dokumentarprogrammets produsent Jemima Harrison til den britiske avisa The Times.

• Les mer på utenlandske nettsteder

SPARER FINGRENE: I motsetning til aper og sjimpanser sparer de tyrkiske barna fingrene når de går.