RESTARTER: Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester. Foto: Kyodo News / AP
RESTARTER: Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester. Foto: Kyodo News / APVis mer

Fire år etter katastrofen restarter Japan den første atomreaktoren

Sterke protester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester.

Ulykken ved Fukushima-kraftverket i 2011, som ble forårsaket av et kraftig jordskjelv etterfulgt av en tsunami, resulterte i rekordstor motstand mot atomkraft i Japan.

Myndighetene i landet kom under sterkt press og valgte i september 2013 å stenge ned landets to siste atomreaktorer. Tirsdag morgen ble den ene av dem startet opp igjen.

- Reaktor 1 ved atomkraftverket i Sendai begynte å operere igjen klokka 10.30, opplyser en talsmann for Kyushu Electric power.

Demonstrerte Sendai-kraftverket ligger rundt 1.000 kilometer sørvest for Tokyo og reaktoren som nå startes opp ble tatt i bruk for 31 år siden. Flere hundre demonstranter hadde tirsdag samlet seg utenfor porten til anlegget, for å markere sin motstand med beslutningen om å restarte reaktoren.

Japan fikk i sin tid en firedel av energien fra atomkraft og statsminister Shinzo Abe håper at landets nærmere 50 reaktorer igjen skal kunne settes i drift.

Myndighetene understreker at Fukushima-ulykken var en vekker og at kontrollen og sikkerhetstiltakene ved atomkraftverkene nå er skjerpet.

Får ikke flytte hjem Tsunamien som rammet Fukushima-anlegget 240 kilometer nord for Tokyo i mars 2011, slo ut kjølesystemet ved til tre av de seks reaktorene. Alle de tre reaktorkjernene smeltet ned, noe som resulterte i radioaktiv stråling.

120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flytte tilbake til sine hjem som følge av radioaktiviteten i området, og over 1.000 evakuerte fra Fukushima-området døde i fjor av sykdommer som kan skyldes forholdene de nå lever under.

Etter ulykken vedtok Japan å fase ut bruken av atomkraft, men beslutningen ble omgjort i 2014.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram