Fire år etter katastrofen restarter Japan den første atomreaktoren

Sterke protester.

RESTARTER: Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester. Foto: Kyodo News / AP
RESTARTER: Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester. Foto: Kyodo News / APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire år etter atomkatastrofen ved Fukushima-kraftverket restartet Japan tirsdag en av landets atomreaktorer, til tross for sterke protester.

Ulykken ved Fukushima-kraftverket i 2011, som ble forårsaket av et kraftig jordskjelv etterfulgt av en tsunami, resulterte i rekordstor motstand mot atomkraft i Japan.

Myndighetene i landet kom under sterkt press og valgte i september 2013 å stenge ned landets to siste atomreaktorer. Tirsdag morgen ble den ene av dem startet opp igjen.

- Reaktor 1 ved atomkraftverket i Sendai begynte å operere igjen klokka 10.30, opplyser en talsmann for Kyushu Electric power.

Demonstrerte Sendai-kraftverket ligger rundt 1.000 kilometer sørvest for Tokyo og reaktoren som nå startes opp ble tatt i bruk for 31 år siden. Flere hundre demonstranter hadde tirsdag samlet seg utenfor porten til anlegget, for å markere sin motstand med beslutningen om å restarte reaktoren.

Japan fikk i sin tid en firedel av energien fra atomkraft og statsminister Shinzo Abe håper at landets nærmere 50 reaktorer igjen skal kunne settes i drift.

Myndighetene understreker at Fukushima-ulykken var en vekker og at kontrollen og sikkerhetstiltakene ved atomkraftverkene nå er skjerpet.

Får ikke flytte hjem Tsunamien som rammet Fukushima-anlegget 240 kilometer nord for Tokyo i mars 2011, slo ut kjølesystemet ved til tre av de seks reaktorene. Alle de tre reaktorkjernene smeltet ned, noe som resulterte i radioaktiv stråling.

120.000 evakuerte har fortsatt ikke fått flytte tilbake til sine hjem som følge av radioaktiviteten i området, og over 1.000 evakuerte fra Fukushima-området døde i fjor av sykdommer som kan skyldes forholdene de nå lever under.

Etter ulykken vedtok Japan å fase ut bruken av atomkraft, men beslutningen ble omgjort i 2014.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram