Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire år etter massakren står ny Sandy Hook-skole klar: - Hadde byttet ut denne vakre, nye skolen med den gamle om vi kunne forandret fortiden

Emosjonelt i Newton.

FERDIG: Den nye Sandy Hook-skolen er klar til skolestart i år. Foto: AP Photo / Mark Lennihan / NTB scanpix
FERDIG: Den nye Sandy Hook-skolen er klar til skolestart i år. Foto: AP Photo / Mark Lennihan / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14.desember 2012 er dagen innbyggerne i den lille byen Newton i Connecticut aldri glemmer.

Til sammen 20 førsteklassinger og seks voksne ble drept på barneskolen Sandy Hook. Gjerningsmannen var den 20 år gamle Adam Lanza.

11 minutter brukte Lanza på å drepe 26 mennesker, før han til slutt tok sitt eget liv. Massakren er den nest verste skolemassakren i USAs historie.

Visning

I oktober året etter startet rivingen av Sandy Hook og nå står den nye skolen klar til å ta imot 390 elever denne høsten, skriver nyhetsbyrået AP. 70 av dem var elever ved skolen under den grufulle massakren i 2012, og halvparten av dem igjen var inne på skolen da massakren fant sted.

Den 8000 kvadratmeter store skolen åpner dørene for elevene 29.august i år, men fredag fikk media og andre skuelystne ta den nye skolen i nærmere øyesyn.

På den måten håper man at skolestarten i august vil bli «stille, respektfull og passende», ifølge skolens inspektør Joseph Eradi.

Skolen er bygd på samme plass som den gamle skolen. Den er moderne, har tre skolegårdsrom, studieplasser designet for å se ut som trehus og et vollgravlignende regnbed.

LEK: Her er en av lekeplassene på den nye skolen. Foto: REUTERS / Michelle McLoughlin / NTB scanpix
LEK: Her er en av lekeplassene på den nye skolen. Foto: REUTERS / Michelle McLoughlin / NTB scanpix Vis mer

Ville hatt den gamle skolen

Men mange skulle mest av alt ønsket seg at den gamle skolen fremdeles stod der.

- La meg utvetydig få si at vi i løpet av et øyeblikk hadde byttet ut denne vakre, nye skolen med den mer kjente og gamle Sandy Hook-skolen, bygget på 50-tallet, om vi bare kunne forandre fortiden, sier Pat Llodra, Newtons ordfører.

Arkitekter og ingeniører har også fått input fra innbyggerne i Newton, og har under prosessen med å oppføre den nye skolen hatt syv møter med dem.

Også elevene ved skolen har fått ta del i prosessen. Tegningene deres kan ses på flaggene som står plassert i oppkjørselen.

- Disse menneskene fikk hjertene sine revet ut. Det var viktig å lytte til dem, sier Julia McFadden, prosjektsjef og arkitekt.

Smil

Målet med utformingen av skolen er at den skal være attraktiv, miljøvennlig, bidra til læring og, framfor alt, være trygg.

Derfor må besøkende passere gjennom en port med videotelefon, over et vollgravlignende regnbed, forbi to politimenn og et videoovervåkningssystem for å komme inn.

Første etasje i bygget er forhøyet sånn at det er vanskeligere å se inn i klasserommene fra utsiden. Alle dører og vinduer er skuddsikre.

Elevene ved Sandy Hook har gått på skole i Monroe i påvente av den nye skolen. Sandy Hooks rektor, Kathy Gombos, forventer at prosessen med å flytte inn i den nye skolen vil bli emosjonell. Men så langt har elevene og lærerne som har tatt den nye skolen i nærmere øyesyn smilt, ifølge rektoren.

- Det har vært noen tårer, men jeg tror at når de har fått brukt en time her så vil de føle at det er en utrolig læringsplass for barn, sier Gombos.

MINNEMAGNET: Magneten er det eneste på skolen som minner elevene på massakren for fire år siden. Foto: (AP Photo / Mark Lennihan / NTB scanpix
MINNEMAGNET: Magneten er det eneste på skolen som minner elevene på massakren for fire år siden. Foto: (AP Photo / Mark Lennihan / NTB scanpix Vis mer

Minnemagnet

Skolen inneholder ingen minnesteder for de 26 som ble drept for fire år siden. Det eneste som minner om skytingen inne på skolen er en grønn magnet på et kjøleskap i et klasserom.

Magneten ble formet for å ligne på et minnearmbånd med datoen for massakren og ordene:

«Vi vil alltid huske».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!