Fire år for incest - var justismord

Det politi og påtalemyndighet mente var en av de alvorligste incestsaker i Norge, har endt opp som et justismord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klart ti år etter at et ungt ektepar fra Drammen i Eidsivating lagmannsrett ble dømt til fire års fengsel hver for overgrep mot parets to småbarn.

Påstår frifinnelse

I august kommer saken opp igjen for lagmannsretten, og påtalemyndigheten gjorde det i går klart at påstanden blir frifinnelse for begge.

Faren har sonet straffen. Mora har av psykiske årsaker ikke sonet.

I 1991 sto både mor, far, to tanter og bestemora på tiltalebenken for incest mot de to barna. Tantene og bestemora ble frifunnet.

- Uskyldig dømt

- Vi har møtt motstand fra statsadvokaten hele veien. Etter at vi fikk gjenopptakelse av retten, har statsadvokaten stått på at paret var skyldig. I august var det avsatt tre hele uker til ny hovedforhandling, sier morens advokat Ellen Moen, som har vært pådriver for gjenopptakelsen.

- Nå har altså statsadvokaten endelig gitt seg, og vil påstå frifinnelse. Dermed blir hele saken avgjort på en halv dag.

Det var sønnen i familien som på midten av 90-tallet kontaktet advokat Moen og fortalte at han ikke hadde fortalt sannheten under etterforskingen.

- Mor og far er uskyldig dømt, hevdet gutten.

Søsteren døde

Det var søsteren som først hadde fortalt om grusomme overgrep fra mor, far, tanter og bestemor. I ettertid har broren forklart at han ikke våget å si noe annet, fordi han ellers var redd for å bli skilt fra søsteren. Barna var på den tida i fosterhjem. For ei tid tilbake døde søsteren. Dette er en klart medvirkende årsak til at det blir påstand om frifinnelse.

Det er ventet et millionkrav fra begge foreldrene mot staten etter frifinnelsen.