Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire år gammel jente skutt i hodet i Syria

Flere barn blant de drepte. Uroen sprer seg til Oman og Jemen.

KREVER REFORMER: Demonstrantene smalet under en protestmarsj i byen Deraa, den 21. april. Blant dem er også barn, og noen av dem skal være drept av syriske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters/Handout
KREVER REFORMER: Demonstrantene smalet under en protestmarsj i byen Deraa, den 21. april. Blant dem er også barn, og noen av dem skal være drept av syriske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrasjonene i Syria etter fredagsbønnen krever mange sivile liv, det meldes også om barn blant de drepte.

En fire år gammel jente er skutt i hodet under demonstrasjonene i Syria. Hun skal være drept av en snikskytter. Det er også meldt om at en 11 år gammel gutt er drept i Ezra, en forstad til byen Deraa.

I tillegg skal tre ambulanse med til sammen syv skadde demonstranter være kapret av syriske sikkerhetsstyrker. Ifølge Al-Jazeera skal alle ha skuddskader.

Syriske myndigheter nekter for at de bruker skarpe skudd. Men ifølge the Guardian og Associated Press melder vitner om «et regn» av kuler som «hviner over hodene» deres.

- Ikke behov for mer Tilgangen til landet er svært begrenset, siden myndighetene har stengt grensene for journalister. Ifølge demonstrantenes egne rapporter til Al-Jazeera og andre medier, som BBC, skal 68 personer være drept til nå.

Presidenten i Syria gjennom 11 år, Bashar al-Assad, opphevet endelig unntakstilstanden som har vært brukt til å holde landet i et jerngrep siden 1963, og byttet ut hele regjeringen. Så erklærte han at det ikke er behov for verken flere reformer eller flere demonstrasjoner.

Les også kommentar om Syria av Jan-Erik Smilden: - I sakte fart på vei mot undergangen

Liste med krav Demonstrantene har gjennom et organ som kaller seg «De syriske lokale organisasjonskomiteene», lagt frem en liste med krav.

• En slutt på tortur, drap, arrestasjoner og vold mot demonstranter

• En uavhengig granskning av drapene på demonstranter og juridiske tiltak i lys av bevis.

• Tre sørgedager for å minne de drepte

- UNØDVENDIG MED DEMONSTRASJONER: Syrias president Bashar al-Assad sier at demonstrantene burde være fornøyde med at unntakstilstanden er opphevet. Foto: REUTERS/Syrian TV via Reuters
- UNØDVENDIG MED DEMONSTRASJONER: Syrias president Bashar al-Assad sier at demonstrantene burde være fornøyde med at unntakstilstanden er opphevet. Foto: REUTERS/Syrian TV via Reuters Vis mer

• Amnesti for alle politiske fanger

• Endringer i grunnloven, inkludert en begrensning på to presidentperioder, noe som utestenger den sittende president Bashar al-Assad fra å stille til valg flere ganger.

Kravene har blitt prøvd imøtegått av al-Assad i går, torsdag. Han gikk med på å tillate fredelige demonstrasjoner, men reserverte seg retten til å arrestere de som gikk for langt.

Demonstrasjonene er i ferd med å spre seg. Også i Oman og Jemen er det meldt om store demonstrasjoner med ett eller flere tusentalls mennesker, ifølge BBC og Al-Jazeera.

 KREVER REFORMER:  Demonstrantene i Banias, Syria. Bildet ble tatt gjennom et mobilkamera av en aktivist. Foto: AP
KREVER REFORMER: Demonstrantene i Banias, Syria. Bildet ble tatt gjennom et mobilkamera av en aktivist. Foto: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media