Fire år med Jens

I to timer har de rødgrønne ligget foran på valgprognosen. Og forspranget ser ut til å øke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): TV 2 hadde riktignok de borgerlige foran med ett mandat (85-84) til klokka 23. Mens både Kommunaldepartementets og NRKs prognoser ga et tydelig forsprang til en samlingsregjering av Ap, SV og Senterpartiet.

Klokka 23.15 var de rødgrønnes overtak tilsynelatende uinntakelig: 89-80.

Hvis det resultatet holder seg eller ikke svekkes vesentlig, går vi mot fire år med Jens Stoltenberg som statsminister.

Han kan komponere en regjering med Arbeiderpartiet trygt i førersetet. SV gjør et ganske dårlig valg og ligger an til å tape 8 mandater. Det gjør det lettere for Ap med sine 63 representanter (klokka 22.55) å dempe partneres ambisjoner og dominere regjeringen.

SV ligger an til 15 mandater, mens Ap går fram med 20. Dette når 75 prosent av stemmene er opptalt.

Senterpartiet øker med ett mandat til 11 stortingsrepresentanter. Partiets utfordring, blir i likhet med SV å sitte i regjering emd storebror uten å miste profil og velgertekke til neste stortingsvalg.

Rød Valgallianse kom heller ikke inn denne gang. Hordalands-kandidat Torstein Dahle måtte tidlig i kveld innse at drømmen om vippeposisjon og innlytelse, bare forble en drøm.

- Fantastisk

STORFORNØYD: Stoltenberg i storform på valgvaken i kveld. Foto: Eirik Urke
STORFORNØYD: Stoltenberg i storform på valgvaken i kveld. Foto: Eirik Urke Vis mer

- Dette er et fantastisk valg for oss. Vi satte oss to mål før valgkampen. Vi skulle ha sterk framgang for AP og vi skulle skape en flertallsregjerning. Det første målet er nådd. Det andre er innen rekkevidde, sa Jens Stoltenberg på APs valgvake klokka 23.15 i natt.

Da viste de siste prognosene at de rødgrønne får 89 mandater på Stortinget, mens de borgerlige får 80.

- Vi går fram sju prosentpoeng siden forrige valg, og AP får rundt 60 mandater. Vi har den største framgangen av alle og blir det absolutt største partiet. Det betyr at vi har fått en fantastisk tillit. Den skal forvaltes på en god og ordentlig måte.

Stoltenberg benyttet anledningen til å takke alle som har hjulpet til under valgkampen, og takket samtidig fagbevegelsen og AUF.

- Jeg vil også takke Kristin og Åslaug for det fantastiske samarbeidet vi har hatt i flere år. Vi er ikke enige i alt. Men vi kan styre Norge stabilt, sa Stoltenberg.