Fire år og åtte måneders fengsel for Nigeria-båtsalg

Orlogskaptein Bjørn Stavrum dømt for grov korrupsjon, grovt underslag og ulovlig militær-eksport.

DØMT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum fikk i dag dommen i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen tidligere i rettssaken. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum fikk i dag dommen i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen tidligere i rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet avslørte i 2014 hvordan Forsvarets marinefartøy ble solgt til en tidligere krigsherre i Nigeria. Nå er mannen som håndterte salget dømt til fire år og åtte måneders fengsel for grov korrupsjon, grovt underslag, grovt økonomisk utroskap, grovt tyveri og brudd på eksportkontroll-loven.Da Økokrim la ned sin påstand i mars, ba de om at Stavrum måtte dømmes til fire års fengsel. Dommer Lise Bogen Behrens og de to meddommerne går dermed ut over Økokrims påstand.

- Dette er grovt, siden Stavrum var en offentlig tjenestemann i en betrodd stilling, sier dommeren.

Hun viser til at det særlig er bruddet på eksportkontroll-loven som dommerne har vurdert som mer alvorlig enn det påtalemyndighetene la opp til. Stavrum forledet Utenriksdepartementet til å tro at båtene skulle selges til et britisk selskap, mens de i stedet ble solgt til en nigeriansk tidligere krigsherre.

- Dommen gjenspeiler at dette er en alvorlig sak med en offentlig tjenestemann, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

- Nyttig idiot

Den pensjonerte orlogskapteinen tok betenkningstid på om han anker dommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.