Fire år og åtte måneders fengsel for Nigeria-båtsalg

Orlogskaptein Bjørn Stavrum dømt for grov korrupsjon, grovt underslag og ulovlig militær-eksport.

DØMT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum fikk i dag dommen i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen tidligere i rettssaken. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum fikk i dag dommen i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen tidligere i rettssaken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslørte i 2014 hvordan Forsvarets marinefartøy ble solgt til en tidligere krigsherre i Nigeria. Nå er mannen som håndterte salget dømt til fire år og åtte måneders fengsel for grov korrupsjon, grovt underslag, grovt økonomisk utroskap, grovt tyveri og brudd på eksportkontroll-loven.

Da Økokrim la ned sin påstand i mars, ba de om at Stavrum måtte dømmes til fire års fengsel. Dommer Lise Bogen Behrens og de to meddommerne går dermed ut over Økokrims påstand.

- Dette er grovt, siden Stavrum var en offentlig tjenestemann i en betrodd stilling, sier dommeren.

Hun viser til at det særlig er bruddet på eksportkontroll-loven som dommerne har vurdert som mer alvorlig enn det påtalemyndighetene la opp til. Stavrum forledet Utenriksdepartementet til å tro at båtene skulle selges til et britisk selskap, mens de i stedet ble solgt til en nigeriansk tidligere krigsherre.

- Dommen gjenspeiler at dette er en alvorlig sak med en offentlig tjenestemann, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

- Nyttig idiot

Den pensjonerte orlogskapteinen tok betenkningstid på om han anker dommen.

- Dette er vel som forventet ut i fra det som skjedde her i retten, sier Stavrum til Dagbladet.

Han er skuffet over dommen, og samtidig skuffet over hvordan tidligere kollegaer har håndtert saken.

- Noen burde ha veldig dårlig samvittighet. Nå har jeg blitt til en nyttig idiot for Forsvaret. De har plassert all skyld hos meg. Det har sittet folk her i retten og løyet. Når du sitter her under ed bør du snakke sant. Det har ikke skjedd, og det er sterkt beklagelig, sier han.

I tillegg til den lange fengselsstraffen ble Stavrum dømt til å betale 4 140 129 kroner i erstatning og inndragninger.

I TJENESTE: Slik så KNM «Terne» ut etter å ha blitt overtatt av selskapet til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, drev den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
I TJENESTE: Slik så KNM «Terne» ut etter å ha blitt overtatt av selskapet til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, drev den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

Omfattende tiltale

Stavrum var mannen som hadde ansvaret for salg av Forsvarets utrangerte marinefartøy, og sto tiltalt for grov korrupsjon, underslag, tyveri og brudd på det norske eksportregelverket.

Bakgrunnen for tiltalen er Dagbladets avsløringer om at minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika.

Hovedtemaet for den omfattende tiltalen mot Stavrum gjelder sju av skipene, støttefartøyet KNM «Horten» og de seks missiltorpedobåtene KNM «Hauk», «Tjeld», «Terne», «Falk», «Jo» og «Geir». Alle ble solgt via det britiske selskapet CAS Global til det nigerianske sikkerhetsselskapet Global West Vessel Specialist, som driftet en privat væpnet kystvaktflåte på vegne av av det nigerianske kystverket NIMASA.

Stavrum mottok drøyt 900 000 kroner (154 853 dollar) direkte inn på sin private DNB-konto fra CAS Global. I tillegg er han dømt for å ha mottatt 55 620 kroner for to skipskrybber som CAS Global eide i forbindelse med ombygging av båtene i Horten.

Retten slår også fast at når Stavrum sørget for at Forsvaret tok regninga på 2,7 millioner kroner for å bygge om båtene, så var det en motytelse for bestikkelsene. Dette var utgifter Forsvaret ikke hadde noen forpliktelser til å betale.

Korrupsjonskompleks

Rettssaken i Oslo følges av korrupsjonsjegere i Nigeria, Storbritania og USA. Tre briter er siktet for korrupsjon av London City Police og saken har forbinnelser til en gigantisk korrupsjonssak som har rystet Nigeria i flere år.

I en annen del av saken ble Stavrum dømt for å ha stjålet en av propellene til den utrangerte fregatten KNM «Narvik» som er museumsskip i Horten. Denne solgte han som skrapjern for 148 010 kroner.

Innrømmet tyveri

Da rettssaken mot ham startet i februar, svarte Stavrum «nei» på skyldsspørsmålet i forhold til de mest alvorlige tiltalepunktene knyttet til korrupsjon, underslag og økonomisk utroskap.

Men han innrømmet straffskyld for tyveriet av propell og aksling. I tillegg innrømmet han delvis straffskyld for tyveri av de to skipskrybbene. Men i løpet av rettssaken endret Stavrum på dette, så da dommeren gikk for å skrive dommen erkjente ikke Stavrum straffskyld for noen av tiltalepunktene.

Stavrum, som nå har gått av med pensjon, legger ikke skjul på at han har gjort feil. Men overfor Dagbladet har han klart gitt uttrykk for at han er gjort til en syndebukk av Forsvaret.

- Derfor er det helt surrealistisk for meg å sitte her nå. Økokrim har skapt sin egen verden etter sterkt politisk press. Og Forsvaret er ikke ute etter den hele og fulle sannhet. De vil først og fremst ha en syndebukk, sånn er det bare, har Stavrum sagt til Dagbladet.

Forsvars-luksus

Det var satt av fem uker til saken, som også omfatter forhold knyttet til orlogskapteinens ansvar for avhending av langtidslagrede kystfort rundt om i Norge. Sommeren 2015 kunne Dagbladet avdekke at den pensjonerte offiseren omga seg med dyrt forsvarsutstyr på familiens sommersted, inkludert en RIB til 650 000 kroner, en ATV til 132 500 kroner og en fliskutter til 198 750 kroner.