Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire år uten CO2-rensing

- Vi skal utvikle banebrytende ny teknologi som kan bli eksportvare, sier Jens Stoltenberg smilende i kveld. Men kritikerne raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er det klart: Regjeringen sier ja til bygging av et gasskraftverk på Mongstad, der det først blir full CO2-rensing fra 2014.

- Vi skal bygge verdens største anlegg for fullskala CO2-rensing. Samtidig gir vi et viktig bidrag til å øke landets kraftproduksjon, sier statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i kveld.

Regjeringen godtar at det blir CO2-rensing på Mongstad først fra 2014. Bellona synes det er «veldig lenge til».

Bellonas leder, Frederic Hauge, er på pressekonferanse for å høre mer om regjeringens avgjørelse.

- CO2-rensing først i 2014 er veldig lenge til. Vi hadde håpet på 2011, men det er ellers mye annet bra her - bortsett fra at Statoil har fått altfor mye å si, sier Frederic Hauge til Dagbladet.no.

Han  ønsker ikke å kommentere om avgjørelsen kom overraskende på miljøorganisasjonen.

Bellona har tidligere anbefalt at det bygges et gasskraftverk på Mongstad, men at CO2-rensing ikke vil være realistisk iverksatt fra produksjonsstart. Her kan du lese mer om Bellonas anbefalinger når det gjelder gasskraftverk på Mongstad.

Rasende naturvernsjef

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Om Frederic Hauge er avmålt skeptisk, er leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund rasende etter kveldens gasskompromiss.

-Garantiene som regjeringen påberoper seg er ikke verdt papiret det er skrevet  på. Dette er særdeles skuffende, og SV har gjort fullstendig knefall for gassiveren til Jens Stoltenberg. Partiet står tilbake med null troverdighet og bør trekke seg ut av regjeringen for å berge siste rest av troverdighet.

-Miljøbevegelsens eneste allierte i Stortinget nå er Kristelig Folkeparti og Venstre, freste Haltbrekken etter å ha fulgt et tilsynelatende tilfreds trekløver Stoltenberg/Bjørnøy/Enoksen på pressekonferansen.

- Bondevik har baller

Kjell Magne Bondeviks første regjering gikk av på grunn av krav om CO2-rensing.  Det får han ros for av Naturvernforbundets leder i kveld:

- Bondevik er en mann med baller. Han skrev seg inn i miljøhistorien med gullpenn da han satte hardt mot hardt, mens SV ikke engang har kostet på seg en billig kulepenn i den avtalen de har inngått, sier Haltbrekken til Dagbladet.no.

Han ramser opp det han kaller SVs miljøsvik i forhold til Soria Moria-erklæringen:

-nederlag for verneplanen i Barentshavet

image: Fire år uten CO2-rensing

-vernepause for nasjonalparker

-kutt i bevilgningene i statsbudsjettet til skogvern og opprensing av miljøavgifter

Og så gasskraftverk uten kompromissløs CO2-rensing fra første dag.

Knallharde forhandlinger

Enigheten kommer etter knallharde diskusjoner innad i regjeringen. Uenighetene gjaldt hvor strenge krav til rensing som skulle stilles til Statoil. SV har ønsket rensing fra 2012, men har altså gått med på nok en utsettelse.

- SV har gått med på dette fordi det nå er kommet en garanti på at det vil være et fullskala renseanlegg i 2014. De har nok også tatt en totalvurdering, der alternativet var å gå ut av regjeringen, sier politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, til Dagsrevyen.

Smertefullt

Gasskraftstriden er veldig smertefull for SV, som i utgangspunktet krevde rensing fra første dag ved nye gasskraftverk. Siden har partiet godtatt at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk på Mongstad «skjer parallelt».

Tidligere i dag foregikk det hektisk møtevirksomhet om temaet, og aktiviteten var særlig stor i SV. Partiet har hatt ekstraordinære landsstyremøter om saken både i går og i dag. Møtene er holdt som telefonmøter. I tillegg har stortingsgruppa hatt flere møter om saken.

Begeistret Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy var tydelig begeistret på pressekonferansen da statsminister Jens Stoltenberg la fram visjoner om at norsk teknologi for CO2-rensing kan bli eksportvare og bidra til å redde kloden fra klimagasser. 

Fire milliarder

Utvikling av CO2-teknologi er ekstremt kostbart. Staten garanterer for fire milliarder kroner og Statoil skal ta eventuelle overskridelser.

MONGSTAD:</B> Her er det oljeraffineriet på Mongstad som er avbildet. Nå skal det også bygges gasskraftverk.
RASENDE: Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er rasende etter gasskompromisset: -SV er gassifisert av Jens Stoltenberg og har mistet all respekt i miljøspørsmål.
SINTE: Med bloddryppende partisymboler og høyrøstede fyrop møtte Natur og Ungdom statsministeren, miljøvernministeren og olje- og energiministeren utenfor regjeringskvartalet i kveld.