Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire år uten svar. Slik kom gjennombruddet

DNA fra et bukseben og en hanskebit ledet politiet til den siktede mannen i Osen-saken fra 2015.

KNAKK KJEVEN: Reidar Osen forteller at kidnapperne dyttet en pistol inn i munnen hans slik at han knakk kjeven. Foto: Privat
KNAKK KJEVEN: Reidar Osen forteller at kidnapperne dyttet en pistol inn i munnen hans slik at han knakk kjeven. Foto: Privat Vis mer

28. august ble en polsk mann i 30-åra pågrepet for kidnappingen og overfallet av mangemillionær Reidar Osen i desember 2015.

Mannen er også siktet for å ha brutalt overfalt Petter Slengesol i februar samme år.

Fremgangsmåten på de to overfallene er tilnærmet identiske.

Både Osen og Slengesol ble dratt inn i en bil og utsatt for brutale voldshandlinger om de ikke betalte gjerningspersonene en stor sum penger. Begge overfallene fant sted i Bergen - med ti måneders mellomrom.

Likevel tok det fire år før politiet i Bergen så sakene i sammenheng.

OVERFALT: Petter Slengesol ble brutalt kidnappet og overfalt. Foto: Privat
OVERFALT: Petter Slengesol ble brutalt kidnappet og overfalt. Foto: Privat Vis mer

Bukseben og hanske

Politiadvokat Jørgen Henriksen forteller at det var DNA-match som førte til et gjennombrudd i saken. Det ble i 2016 sikret DNA fra begge overfallene, ett fra Osens bukseben og ett fra en hanskebit fra åstedet for overfallet av Slengesol.

Uten å vite det satt politiet med to DNA-profiler på samme mann.

Profilen fra millionærens bukseben var delvis, og dermed ikke egnet for internasjonale søk alene.

Men da politiet våren 2019 koblet DNA-profilene sammen, kunne de sende funnene til Interpol. Her ble DNA-profilen sjekket med utenlandske politimyndigheter for tilsvarende profil - og politiet fikk en match.

- Han var registrert i en database i utlandet. Jeg vil ikke gå inn på hvorfor han lå i registeret, sier Henriksen.

Ifølge TV 2 ble den polske mannen arrestert i forbindelse med en narkotikasak i Tyskland i 2016, og måtte da avgi DNA som ble lagt inn i tysk DNA-register.

Jakter flere personer

Politiet drev omfattende spaning på mannen i 30-åra fra DNA-profilen ble bekreftet i fjor sommer og fram mot pågripelsen i august. Mannen ble pågrepet i Bergen da han på vei til jobb.

- Hvorfor ble ikke de to sakene koblet sammen tidligere?

- Vi har ikke etterforsket den gamle etterforskningen. Vi vet ikke hvorfor DNA-profilene ikke ble koblet sammen. Det er noe vi må evaluere, sier politiadvokaten.

Politiet mener det er minst to gjerningspersoner til som er involvert i overfallssakene. Henriksen sier at de ikke kan utelukke at det er enda flere involverte.

- Vi jobber med å identifisere de som vi mener har vært med på dette. Vi mener vi har kommet relativt langt, men jeg vil ikke gå ut med spesifikke navn. Mistanken mot den siktede er styrket, sier politiadvokaten.

- Finnes det DNA-profiler på flere mistenkte?

- Jeg er usikker på om vi har flere DNA-spor. Vi gjennomgår og analyserer mye av etterforskningsmaterialet fra 2015 og 2016, og vi vet nå i større grad hva vi skal se etter. Det fører oss til nye steder for innhenting av bevis. Vi prøver å danne oss et bilde, sier Henriksen.

ØVSTTUN KIRKEGÅRD: Politiet graver nå i en grav på Øvsttun kirkegård i Bergen. De søker etter Trine Frantzens levninger, som siden mai 2004 har vært forsvunnet. Video: Leif Stang, Dagbladet Vis mer

Gjenåpnet

I slutten av januar i år besluttet statsadvokat Ellen Cathrine Greve at politiet skulle se på saken på nytt. I mars ble saken gjenopptatt og en ny etterforskningsgruppe fikk ansvar for saken.

- At den samme personen kan ha gjort dette flere ganger, gjør meg redd. Det er fantastisk om begge sakene blir oppklart nå, har Reidar Osen tidligere uttalt til Dagbladet.

Bistandsadvokaten til Petter Slengesol, Ellen Eikeseth Mjøs, sier at han er svært lettet over at saken er gjenopptatt og at politiet endelig har fått et gjennombrudd.

- Tiden etter det brutale ranet og kidnappingen har vært hard. Det er viktig at alvorlig kriminalitet av denne karakter blir prioritert og oppklart. Vi er godt fornøyd med den innsats og det arbeid politiet nå gjør i saken, sier hun.

GLAD: Politietterforsker Kenneth Berg er glad på Reidar Osens vegne. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
GLAD: Politietterforsker Kenneth Berg er glad på Reidar Osens vegne. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Varslet

Politietterforsker Kenneth Berg, som ledet etterforskningen i den innledende fasen i 2015, sendte for to år siden inn et varsel om Bergenspolitiet. Han mente etterforskningen av Osen-saken besto av flere feil.

Etter at han sto fram som varsler, ble han sykmeldt i over åtte måneder. Da pågripelsen i saken ble gjort kjent, uttalte Berg til Dagbladet at han hadde blandede følelser om saken, men var glad på de fornærmedes vegne.

- Når distriktet fikk kniven på strupen av statsadvokaten var de nødt til å gjøre noe – nå ser vi resultater. Jeg har blandede følelser over disse fire åra som har gått. Om prosessen og det å være varsler i systemet, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media