Fire års fengsel for dødelig spark mot Jonas (31)

Polsk mann dømt etter at 31-åring døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En polsk mann er dømt til fire års fengsel etter å ha sparket Jonas Pedersen (31) så han døde. Jonas Pedersen ble slått og sparket av to polske menn som hoppet ut av en bil på Europarådets plass i Oslo sentrum ved 17-tiden på ettermiddagen den 6. desember i fjor.

Mennene, som alle er polske bygningsarbeidere, kom kjørende i en bil og mente å observere at Pedersen skrapet borti bilen med et anleggsgjerde, ifølge NTB. Deretter hoppet to av dem, som er brødre, ut av bilen og angrep Pedersen.

31-åringen lå først i respirator etter angrepet, men døde senere av indre blødninger i hodet etter skadene. 


Sparket var dødsårsaken

En overvåkningsvideo viser hvordan polakkene gikk til angrep på Jonas Pedersen. Rettens vurdering av hva de tiltalte har gjort bygger på filmen og vitneforklaringer, samt dels forklaringene fra de to tiltalte, ifølge dommen.

Den yngste broren, en 45-åring mann,  nektet i retten straffskyld etter tiltalen. Retten ligger til grunn at det var han som sparket mot ansiktet til Jonas Pedersen, og at dette var dødsårsaken. Det går klart fram av videoen at det er 45-åringen som dytter, og han har også innrømmet at det er det som skjedde.

— Det var ikke dømtes ønske at fornærmede skulle dø. Men når han med stor kraft sparket fornærmede i ansiktet, hadde han det nødvendige skadeforsett, heter det i dommen.

Retten valgte å følge aktors påstand om fire års fengsel, og påpeker i dommen at spark mot hodet er blitt et stadig større voldsproblem.

- Sparket virker som ei ren avsluttende impulshandling fra 45-åringens side, som fikk et tragisk utfall, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Storebror frifunnet
På overvåkningsvideoen kan man se at begge brødrene gikk bort til mannen, men retten kunne ikke bevise at den eldre broren var involvert i det dødelige angrepet mot Pedersen. Den eldre broren på 48 år ble dermed frifunnet for medvirkningsansvar.

Retten legger også til grunn at alle vitnene har forklart at 45-åringen var den aktive, og 48-åringen den passive i overfallet. Et vitne forklarte at 48-åringen også sparket en gang, men var usikker.

- Selv om en antar at 48-åringen rent faktisk var med på angrepet på Pedersen - noe som er usikkert - var dette i så fall bare knuffing/dytting,
begrunnes frifinnelsen med i dommen.

Sjåføren av bilen som de satt i ble dømt til 90 dagers fengsel for å ha hjulpet hovedmannen til å komme seg bort fra åstedet. Han satt inne i bilen mens overfallet pågikk.

BLE ANGREPET: Jonas Pedersen (31) døde etter å ha blitt sparket i hodet. Foto: PRIVAT
BLE ANGREPET: Jonas Pedersen (31) døde etter å ha blitt sparket i hodet. Foto: PRIVAT Vis mer