Fire års fengsel for tre gram hasj

Nordmannen (24)ble tatt med tre gram hasj på flyplassen i Dubai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de Forente Arabiske Emirater er det nulltoleranse for narkotika. 22. august ble den 24 år gamle mannen fra Oslo stoppet på flyplassen i Dubai. Han hadde med seg tre gram hasj for eget bruk.

- Lørdag 25. august fikk vi beskjed om at en nordmann var arrestert. Rettssaken ble avholdt 31. oktober. Det er helt vanlig å få en slik dom for en slik forseelse. Det er nulltoleranse for narkotika, sier ambassadesekretær Liv Heidi Bragstad ved den norske ambassaden i Abu Dhabi.

- For streng straff

Hjemme i Norge er venner fortvilte. De vil ha hjelp til å få ham hjem eller få ned straffen.

- Vi er blitt kontaktet av familien for å se om det er noe vi kan gjøre. Vi vil be norske myndigheter om å få han utlevert til Norge, selv om vi ikke har en utleveringsavtale. Det er også nødvendig at han får advokathjelp. Selv om dette er en liten forbrytelse i Norge – tre gram hasj for eget bruk – burde man kunne gi ham en advokat, sier advokat Abid Q. Raja til Dagbladet.

Vennene til Oslo-mannen mener han har fått en for streng straff.

- Norske myndigheter har gjort en for dårlig jobb. De sier at de ikke kan gjøre noe. Vi vil rett og slett ha ham fort tilbake. Han gjorde en feil, men det er galt å få en så strengt straff, sier vennene.

Besøk i fengsel
24-åringen sitter fengslet i det relativt nye Dubai Central Jail, etter å ha blitt overført fra flyplassvaretekten den 12. september.

TATT: 22. august ble den 24 år gamle mannen fra Oslo stoppet på flyplassen i Dubai med seg tre gram hasj.  Foto: AFP/Scanpix
TATT: 22. august ble den 24 år gamle mannen fra Oslo stoppet på flyplassen i Dubai med seg tre gram hasj.  Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Vi har besøkt ham to ganger. Vi har også ringt fengslet hver uke etter at vi fikk høre at han var arrestert. Vi var imidlertid ikke til stede da dommen ble avsagt, fordi vi ikke fikk beskjed før dagen etter. Konsulen vår i Dubai skal nå besøke ham i fengselet, sier ambassadesekretær Bragstad.

- Ordnet dere med advokat?

- Han fikk en liste over advokater han kunne bruke, men han sa at han ikke hadde behov for det ettersom han hadde gitt en uforbeholden tilståelse. Han måtte også betale en eventuell advokat selv, og vedkommende hadde ingen penger, svarer Bragstad.

Kan søke amnesti
- Hvorfor er det ikke mulig å få 24-åringen hjem?

- Vi har ikke utleveringsavtale, og vi kan ikke legge oss opp i andre lands lovgivning. Vi har imidlertid fått beskjed om at han kan søke amnesti, og vi regner med at han etter hvert blir deportert. Vanligvis skjer det etter noen måneder i slike saker, sier ambassadesekretær Bragstad.

- Det er helt forferdelig å tenke på at han sitter i fengsel uten at vi kan gjøre noe, sier hans nærmeste.

Ambassadesekretær Bragstad opplyser at seks nordmenn er arrestert for forseelser det siste året.

- Det går på blant annet fyllekjøring. De som reiser hit må skjønne at det er nulltoleranse for blant annet narkotika og for alkoholrelaterte hendelser. Vi oppfordrer nordmenn som skal reise hit, om å oppdatere seg på landets lover og regler når det gjelder dette, sier hun.