Fire års forvaring for gisseltaker på asylmottak

Truet kvinnelig ansatt på mottaket med kjøttkniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 30 år gammel kurder fra Irak er i Stavanger tingrett dømt til fire års forvaring for å ha tatt en ansatt ved Dale asylmottak som gissel og truet med å drepe henne.

Avdelingslederen på mottaket ble 2. mars i fjor holdt som gissel i nesten tre timer. Ifølge dommen tirsdag hadde tiltalte en stor kjøttkniv rettet mot kvinnens strupe og kropp.

Forvaringsstraffen har en minstetid på to år og seks måneder. Tiltalte har allerede sittet 350 dager i varetekt, melder Aftenbladet.no.

Retten bestemte at mannen skal dømmes til forvaring på grunn av fare for gjentakelse. Han er tidligere straffedømt to ganger, blant annet for trusler ved bruk av kniv.

Tiltalte er videre dømt til å betale 100 000 kroner i oppreisning til kvinnen. Hun ble sykemeldt i tre og en halv måned.

30-åringen selv mente han burde frifinnes fordi han ikke hadde vært strafferettslig tilregnelig.

Mannen kom til Norge i 1999 som irakisk statsborger. Han har bodd på asylmottak på Trandum, i Vadsø, Narvik og Sandnes, og har ikke oppholdstillatelse i Norge. Dette skal ha preget ham i tiden før Dale asylmottak. Ifølge et vitne skal han ha sagt at hvis ikke UDI gir ham oppholdstillatelse, skulle han «skade noen» og «drepe norske barn».

Mannen ble også dømt for å ha truet en tingrettsdommer, en politiadvokat og to polititjenestemenn i forbindelse med at en fengslingskjennelse ble lest opp for ham i Sandnes tingrett. Han sa ifølge dommen at dersom han ble løslatt, «skulle han finne barna deres og halshogge dem».

(NTB)