Hyttebrann i Nordland

Fire av de fem savnede er barn

Alle som var i den nedbrente hytta i Andøy er fra Vågan kommune. Lokalsamfunnet, som teller rundt 10 000 mennesker, er sterkt preget.

HYTTEBRANN: Redaktør i Radio Nord Norge, Jitse Jonathan Buitink rykket ut til brannen. Video Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire av de savnede etter hyttebrannen i Vesterålen er barn under 16 år, opplyser Nordlands-politiet i en pressemelding.

- Bare det å ha fem av våre innbyggere savnet er tungt, og det er ekstra tungt å vite at det er så mange under 16 år, sier ordfører Frank Johnsen (SP) til Dagbladet.

Han forteller at alle er i skolepliktig alder og at de nærmeste er underrettet.

TUNGE TIDER: Ordfører Frank Johnsen i Vågan kommune sier lokalsamfunnet er sterkt preget av den tragiske hyttebrannen. Foto: Vågan kommune
TUNGE TIDER: Ordfører Frank Johnsen i Vågan kommune sier lokalsamfunnet er sterkt preget av den tragiske hyttebrannen. Foto: Vågan kommune Vis mer

- Alle har fått den offisielle beskjeden og har fått tilbud om samtale med prest og psykolog, sier Johnsen.

- Svært tragisk

- Dette er en svært tragisk hendelse. Vi frykter at de fem ikke har klart ta seg ut av hytta, og at de kan være omkommet i brannen, sier Per Erik Hagen, som er leder for politiet i Lofoten og Vesterlen.

Alle seks som befant seg på hytta er opprinnelig hjemmeværende i Vågan kommune i Lofoten.

- Kommunen er varslet og har etablert kriseteam. De ivaretar de pårørende etter beste evne. Dette er et lite lokalsamfunn og alle er preget av en slik forferdelig hendelse, sier Hagen.

Det er for tidlig si noe om årsaken til brannen.

- Politiet har opprettet sak og iverksatt etterforskning, men det er ingenting som per nå tilsier at det skal dreie seg om noe annet enn en tragisk ulykke, sier Hagen

Politiet har bedt om og fått bistand fra Kripos i etterforskningen. Arbeidet på branntomta vil starte opp så snart den er tilstrekkelig kjølt ned, antakelig allerede i løpet av ettermiddagen.

Kriseteam

Det var klokka 04.30 i natt at politiet i Nordland fikk melding om brann i ei hytte i Risøyhamn i Andøy kommune i Nordland.

Én reddet seg ut, men fem mennesker er fremdeles savnet.

- Vi er selvfølgelig veldig preget av dette. I Vågan er vi bare rundt 10 000 mennesker, og i mobiltelefonens tid er det mange som vet mye, sier Johnsen til Dagbladet.

Joihnsen sier kommunen har opprettet fem kriseteam.

- Vi har samlet sammen en rekke prester og teamene utfører samtaler med pårørende. Nå handler det om å ta vare på hverandre, sier Johnsen.

PÅ PLASS: Sivilforsvaret passer på veien som går inn til hytta hvor fem personer er savnet etter en brann på Risøyhamn i Andøy kommune i Vesterålen natt til lørdag. Foto: Jens André Mehammer / NTB
PÅ PLASS: Sivilforsvaret passer på veien som går inn til hytta hvor fem personer er savnet etter en brann på Risøyhamn i Andøy kommune i Vesterålen natt til lørdag. Foto: Jens André Mehammer / NTB Vis mer

Fem savnet

Klokka 8.20 bekrefter operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt overfor Dagbladet at det var seks personer i hytta i går kveld.

Fem av dem er ikke gjort rede for.

- Personen vi har kontroll på er nå på Storkmarknes sykehus, og har politifolk hos seg. Han har det ikke bra. Det er fremdeles brann- og politifolk på branntomta. Det er for tidlig å gå inn, da det er altfor varmt, sier Nilsson.

Søk

Politiet vil fortsette å jobbe med søk rundt hytta. Til nå er det ikke funnet spor etter dem som er savnet.

Operasjonsleder Nilsson bekrefter at det søkes med drone.

- Dronen har allerede vært ei runde, og er på tur inn på nytt i bedre lysforhold. Vi søker etter folk og spor, og dronen dokumenterer området fra lufta, sier Nilsson til Dagbladet.

Operasjonslederen sier politiet har anmodet Kripos om bistand i brannetterforskningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer