Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire av fem fremmedkrigere er ukjente for Interpol

Politiorganisasjonen har 6000 navn i sin IS-base. Men rundt 30 000 har reist til Syria, Irak og Libya for å krige.

KRIGERE: I februar i fjor trodde PST at rundt 150 personer med tilknytning til Norge hadde reist til Syria eller Irak for å krige for den såkalte Islamske staten (IS) eller al-Qaida. Sikkerhetstjenesten hadde identifisert rundt halvpartene av dem. Her paraderer IS-krigere i Raqqa, deres hovedsete i Syria. Foto:  Reuters/Scanpix
KRIGERE: I februar i fjor trodde PST at rundt 150 personer med tilknytning til Norge hadde reist til Syria eller Irak for å krige for den såkalte Islamske staten (IS) eller al-Qaida. Sikkerhetstjenesten hadde identifisert rundt halvpartene av dem. Her paraderer IS-krigere i Raqqa, deres hovedsete i Syria. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): På et møte om etterretningsorganisasjoners framtid kom Interpol-sjef Jürgen Stock med helt nye tall på hvor god oversikt den internasjonale politiorganisasjonen har over fremmedkrigerne som er reist til Syria, Irak og Libya.

- Vi har 6000 navn i vår terrorist-database. Vi startet med 13 profiler for et par år siden. Men med hjelp fra myndigheter og politi-tjenester over hele verden har basen vokst til det den er i dag, sier Stock.

Han opplyser til Dagbladet at fler enn 50 land over hele verden har bidratt med opplysninger til basen. Selv om basen er stor betyr dette tallet at det internasjonale politiorganet ikke aner identiteten til de aller fleste fremmedkrigerne som har sluttet seg til IS og andre terror-grupper i Irak, Syria og Libya.

- Det er 30 000 fremmedkrigere og jeg ønsker meg alle de 30 000 navnene i vår database, slik at de kan være tilgjengelig for politi over hele verden, sier han.

6000 navn utgjør tjue prosent av anslaget på 30 000 fremmedkrigere.

- Ja, vi kjenner bare identiteten til en liten del av dem, sier Stock.

PST trodde i februar i fjor at rundt 150 personer med tilknytning til Norge har reist til Irak eller Syria for å krige for IS eller al-Qaida. Da kjente PST identiteten til rundt halvparten av dem.

Digitale spor Møtet på Verdens økonomiske forum (WEF) handlet om hvilke metoder vi gir til politi og etterretningstjenester for at de skal lykkes i å finne de terroristene de ikke aner hvem er.
Tidligere e-sjef Kjell Grandhagen var en av deltakerne:

- Problemet er ikke de vi kjenner til. De er lette å overvåke. Problemet er å finne de vi ikke vet om, sier han.

Men hvem eier egentlig de digitale sporene i sanden og det digitale støvet du virvler opp når du beveger deg rundt på nettet. Er det deg, de som eier nettverkene, de som eier tjenestene du bruker eller staten? Grandhagen mener etteretningstjenestene famler i blinde om de ikke får tilgang til såkalte digitale metadata.

Etter hvert som både bilen din og brillene dine vil ha en ip-adresse vil du legge igjen digitale fotavtrykk over alt. Disse enorme mengdene med data vil tjenestene ha tilgang til. For da kan de bruke sine supercomputere og lete etter de ukjente terroristene som kanskje beveger seg digitalt på samme måte som en terrorist de er klar over.

- Da jeg var en ung politimann letet jeg etter fingeravtrykk. Nå er det de digitale avtrykkene vi må se etter og får vi ikke muligheten til å lete etter de vil vi bare famle i mørket, sier Stock.

Stjal sex-hemmeligheter En som ikke etterlater seg mange spor er amerikanske Nico Sell, gründeren av den krypterte meldingstjenesten Wickr. Hun skriver ingen ting på epost som hun ikke vil lese i avisa. Og hun går alltid med solbriller i frykt for at noen vil stjele identiteten hennes om de får tak i et bilde av øynene hennes.

- Hvem kan vi virkelig stole på i denne verden? Kan vi gi britene en bakdør inn i vårt system? Ok, hvis vi gjør det vil vi også gi USA en bakdør. De klarte jo ikke en gang å holde sine spioners seksuelle historie hemmelig, sier hun og viser til det såkalte OPM-innbruddet der det som trolig er hackere fra Kina stjal enorme mengder med data som det statlige personalkontoret i USA hadde samlet for å blant annet bruke i sikkerhetsklareringer.

Hun sier at FBI allerede har vært på henne for å få en bakdør inn til Wickrs metadata.

- De kan spørre alt de vi, men vi har ikke noen slik data og det er det tryggeste for alle, sier hun.

OVERVÅKING: På et møte i Davos diskuterte Iterpol-sjef Jürgen Stock (t.v.), tidligere e-sjef Kjell Grandhagen, Wickr-grunder Nico Sell (med solbriller) og Japans sikkerhetsminister Taro Kono framtida for etterretning og overvåking. Espen Barth Eide innledet. Foto: Tore Bergsaker
OVERVÅKING: På et møte i Davos diskuterte Iterpol-sjef Jürgen Stock (t.v.), tidligere e-sjef Kjell Grandhagen, Wickr-grunder Nico Sell (med solbriller) og Japans sikkerhetsminister Taro Kono framtida for etterretning og overvåking. Espen Barth Eide innledet. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling