Fire av fem små kraftverk driver ulovlig

Ifølge knusende ny undersøkelse.

GJØR SJOKKERENDE NYE FUNN: NVE - Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Her deres kontorer på Skøyen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GJØR SJOKKERENDE NYE FUNN: NVE - Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Her deres kontorer på Skøyen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av fem konsesjonsfrie minikraftverk og mikrokraftverk er bygget ulovlig og driftes ulovlig, ifølge en undersøkelse som Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennomført.

Eierne av slike konsesjonsfrie små kraftverk fristes av høye strømpriser og lettjente penger. Dermed fosser vannet gjennom turbinene uten hensyn til pålagte krav om minstevannføring, skriver Adresseavisen.

Kravet til minstevannføring er den viktigste betingelsen for konsesjonsfritak, og øverst på syndelisten blant småkraftverkene.

I Norge er det registret 700 konsesjonsfrie små kraftverk. Undersøkelsen omfatter 45 tilfeldig utvalgte kraftverk fra Telemark i sør til og med Nordland i nord.

Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE beskriver resultatene som «rett og slett nedslående».

NVE ser så alvorlig på lovbruddene at de truer med å stenge kraftverkene hvis eierne ikke innen en rimelig kort tidsfrist, kan dokumentere at de har iverksatt tiltak for å innfri kravene til minstevannføring.

(NTB)