Fire av fem sykepleiere får ikke full jobb

Nyutdannede går rett ut i deltid.

IKKE BARE FESTTALER:   Kronprinsesse Mette-Marits besøkte sykepleierstudentene i Oslo i fjor.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
IKKE BARE FESTTALER: Kronprinsesse Mette-Marits besøkte sykepleierstudentene i Oslo i fjor. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sju av ti nyutdannede sykepleiere ønsker fast fulltidsjobb, men bare en av fem får ønsket oppfylt, viser en undersøkelse.

- Det er overraskende og skuffende at så mange nye sykepleiere får så små stillingsbrøker, når myndighetene og helseforetakene sier det er en høyt prioritert oppgave å få ned deltidsbruken.

- Dette er en enorm sløsing med menneskelige ressurser, sier Sykepleierforbundets studentrådgiver Morten Kristoffersen til Klassekampen.

Hvert år går 4.000 ferske sykepleiere fra skolebenken til arbeidslivet, men ifølge Norsk Sykepleierforbunds årlige avgangsundersøkelse fikk bare 18 prosent av de spurte tilbud om fast jobb.

Kutt foran grunnbemanning 23 prosent hadde fått vikariat i full stilling, 35 prosent vikariat på deltid og 14 prosent fast stilling på deltid.

Kristoffersen mener undersøkelsen viser at det for helseforetakene er viktigere å kutte utgifter enn å øke grunnbemanningen, som er nødvendig for å øke andelen fulle stillinger.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) krevde i fjor at de regionale helseforetakene kutter bruken av deltid med 20 prosent. Mens det ikke har skjedd noen målbar endring i Helse sør-øst, er de øvrige helseforetakene kommet langt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer