Fire av ti abortsøkere brukte prevensjon

Nesten fire av ti kvinner - 36,5 prosent - brukte prevensjon da de ble gravide. Sikrere prevensjon kan senke aborttallene, mener fødselsleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 - Tallet på kvinner som blir gravide på tross av at de bruker prevensjon, er høyere enn man skulle ønske, sier Julie Lid til Vårt Land.

Sammen med to fødselsleger har medisinstudenten sett nærmere på 80.000 aborter som ble utført i femårsperioden 2007 til 2011. Hovedfunnene i kartleggingen overrasker. De yngste kvinnene - de under 20 år - brukte mest prevensjon, likevel ble 40 prosent gravide.

«Våre funn kan tyde på at noen kvinner med høy fertilitet opplever prevensjonssvikt og begjærer svangerskapsavbrudd ved en ikke planlagt graviditet», skriver de tre som har utført kartleggingen - Lid og fødselslegene Ellen Marie Strøm-Roum og Anne Eskild.

Funnene legges fram fredag på årsmøtet til Norsk gynekologisk forening i Trondheim.

- Våre funn indikerer at for mange kvinner bruker feil prevensjon eller at de bruker prevensjonen feil. Det er for eksempel lett å slurve med p-pillebruken. Tar man ikke p-piller daglig svekkes prevensjonseffekten, sier Lid.

Hun er klar på hva kvinner som ikke ønsker å bli gravide heller bør bruke.

- I dag bruker få kvinner spiral, p-stav, p-sprøyte eller p-plaster. Dette er langtidsvirkende prevensjonsmetoder som er sikrere enn p-piller, og har få brukerfeil, sier Lid. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer