Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trygg Trafikk frykter mange lytter til farlige råd:

Fire av ti barn sitter feil vei i bilen

- Kan få fatale konsekvenser.

FEILSIKRING: Fire av ti barn mellom ett og tre år sitter feil vei i bil, viser en fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk og If Skadeforsikring. Illustrasjonsfoto: Trygg Trafikk.
FEILSIKRING: Fire av ti barn mellom ett og tre år sitter feil vei i bil, viser en fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk og If Skadeforsikring. Illustrasjonsfoto: Trygg Trafikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Små barn sitter tryggest i bakovervendt bilstol. Likevel er det mange som lar barna sitte forovervendt. Det viser en nasjonal kontroll gjennomført av Trygg Trafikk i samarbeid med forsikringsselskapet If.

Trafikk- og hjelpeorganisasjonene tror det skyldes uvitenhet og feilinformasjon, men peker på en positiv utvikling.

- Det finnes en dessverre en del feiloppfattelser rundt hvordan barn skal sikres i bilen, blant annet at man vender barna for tidlig fordi det er enklere sånn. Det bekymrer oss, sier Jonas Wærstad i Trygg Trafikk.

Han tror mange stoler for mye på sin egen omgangskrets og diskusjonsforumer på nett, og understreker viktigheten av å lytte til fagfolk når det kommer til bilsikring.

Fire år - gjerne lenger

Barn skal sitte med ansiktet fra kjøreretningen fram til de er minst fire år. Grunnen til det er at nakken til små barn ikke er ferdig utviklet, og at hodet utgjør en stor del av kroppsvekten. Ved en frontkollisjon vil belastningen på nakken bli så stor at hodet kastes forover. Den faren unngår man dersom barnet sitter vendt bakover.

Kontollen er en årlig rapport, som Dagbladet omtalte sist i 2013. Sammenlignet med den gang viser den ferske undersøkelsen en nedgang på 16 prosent av barn i aldersgrupper ett til tre år som sitter feil vei i bilen.

- Det er en positiv utvikling, men vi ser helt klart at tallet skal ned til null. På den måten unngår vi unødvendige skader som enkelt kunne vært unngått, sier Wærstad.

Økt bevissthet

Den vanligste feilen når det kommer til sikring av barn i bil er ifølge Statens Vegvesen feil montering av barnesetet, og at beltene ikke er strammet godt nok.

- Vi anbefaler at barn sitter vendt fra kjøreretningen frem til de er minst fire år. I tillegg er det viktig å passe på at setene er montert riktig, og at beltene er festet stramt nok. Det er ikke alltid så lett når barnet helst vil sitte urolig, men det er veldig viktig - spesielt nå som vi går inn i en kaldere årstid med mye yttertøy, forteller avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens Vegvesen, Guro Ranes.

Hun mener vi har kommet langt i Norge hva gjelder bevissthet rundt sikring av barn i bil, som et resultat av den kollektive satsingen på dette fra trafikkmyndigheter, barnehager og skoler.

Få skadde

I Norge er det svært få barn som blir skadd i trafikken, sammenlignet med Europa for øvrig. I perioden 2013 til 2017 rapporterer SSB om 220 skadde i aldersgruppen null til fem år. Ifølge Trygg Trafikk er det ikke gjort forskning eller statistikk på sammenhengen mellom skader og feilsikring av barn

- 220 skadde barn er fortsatt 220 for mye. Selv om bevisstheten øker, mener vi dette er nedslående resultater som viser at vi fortsatt har en vei å gå, sier Wærstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!