Fire av ti drepte droppet bilbelte

Mange kunne vært reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 37 prosent av dem som har mistet livet i bilulykker i Stor-Oslo de fire siste åra, brukte ikke bilbelte, ifølge Statens vegvesen.

Mange av de omkomne kunne reddet livet hvis de hadde brukt bilbelte, og Vegvesenet skal nå gjennomføre bilbeltekontroller over hele landet.

- Ofte er unnskyldningen at de glemte det, at de bare skulle en kort tur, eller at farten er lav. Bilbelteløse bilister lever farlig, sier trafikksjef Bjørn Skoglund i Statens vegvesen Region øst, og utdyper:

- En frontkollisjon i 50 km/t tilsvarer et fall på ti meter. På landsbasis ville trolig 40 personer overlevd hvert år hvis de brukte bilbelte, sier regionsjefen.

- Forskning og erfaring viser at bilbelte resuserer sannsynligheten for å bli drept eller alvorlig skadd med 50 prosent for både fører og forsetepassasjer, sier Skoglund.

Ulykkestallene i trafikken har imidlertid gått ned de siste åra, og dødstallene for 2005 var de laveste siden 50-tallet. 60 personer omkom i Region øst i fjor, 38 av dem i rene bilulykker.

- Sikrere biler og flere tiltak på veiene er viktige årsaker til at ulykkestallene går ned. Vegvesenet bruker mye energi på å jobbe for nullvisjonen med ingen drepte eller hardt skadde på veiene. Bilbeltestatistikken viser at mange bilister kan komme med viktige bidrag i arbeidet for nullvisjonen, sier Skoglund.

INTENSIVERER KONTROLLEN: Til uka gjennomfører Vegvesenet storkontroll av bilbeltebruk over hele landet. Her fra en kontroll på Mortensrud i Oslo i april 2004.