Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire av ti for norske bakkestyrker

Norske soldater må delta dersom NATO går inn i Kosovo med bakkestyrker. Det mener 43 prosent av den norske befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

36 prosent sier nei og 21 prosent er usikre på om Norge skal delta dersom NATO går inn med bakkestyrker i Kosovo.

KrF-velgerne er mest skeptiske til en slik løsning.

35 prosent i KrF er for, 31 prosent er imot og hele 34 prosent er usikre, viser en måling Markeds- og mediainstituttet (MMI) har gjort for Dagbladet.

SV-erne er delt med 42 prosent for og 42 prosent imot.

Ikke NATO alene

- Dette viser at det er våre velgere som er mest engasjerte i dette spørsmålet, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Dersom spørsmålet skulle komme opp, vil det være avgjørende for SV om bakkestyrker kan bidra til en politisk og fredelig løsning, understreker Halvorsen.

- Det viktigste nå er å finne en løsning på hvilke styrker som skal gå inn etter en eventuell fredsavtale. Det kan ikke være NATO alene. Det beste vil være å få til en styrke med et FN-mandat, sier Halvorsen.

Effektivt

Høyre-velgerne er desidert mest positive - 53 prosent er for. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har henholdsvis 48 og 49 prosent for.

- Målingen er et uttrykk for at det norske folk føler en form for solidaritet med NATO-aksjonen, mener tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap).

Han tror imidlertid ikke at det blir aktuelt for NATO å gå inn med bakkestyrker.

- Årsaken til at NATO i utgangspunktet ikke har gått inn med bakkestyrker, selv om det militært sett ville vært mer effektivt, er jo forventningen om store tap av menneskeliv. Dette har nok ikke endret seg nå, sier Godal.

- Beskytte

Han er likevel prinsipielt for norsk deltakelse hvis man skulle bli bedt om det.

- At styrker blir sendt ut for å overvåke en fredsavtale er veldig sannsynlig. En annen mulig mellomløsning, kan være at styrker blir brukt til å sikre og beskytte flyktningleirer, sier Godal.