- Fire av ti jenter må velge må velge omsorgsyrke

Forsker Runar Bakken spår sammenbrudd i rekrutteringen til eldreomsorgen. Svarer i nettmøte klokka 15.00.

- BLIR BRÅK: - Neste generasjon vil nok kreve mer enn oss. Da blir det nok, bråk, sier Marit Schjelderup (88), som bor på Majorstutunet bo- og behandlingssenter i Oslo. Her med forfatter og forsker Runar bakken (57). Foto: METTE MØLLER
- BLIR BRÅK: - Neste generasjon vil nok kreve mer enn oss. Da blir det nok, bråk, sier Marit Schjelderup (88), som bor på Majorstutunet bo- og behandlingssenter i Oslo. Her med forfatter og forsker Runar bakken (57). Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er ikke realistisk å tro at så mange kvinner vil ønske å jobbe innen kommunal pleie- og omsorgssektor i framtida, sier sykepleier og forsker Runar Bakken (57).

• Bakken svarer på dine spørsmål i nettmøte i dag klokka 15.00. Send inn spørsmål nederst i saken.

Mandag lanser han ei ny bok om rekrutteringen til «en eldreomsorg i krise». I boka «Englevakt» tegner han et bilde av et velferdssystem i dyp krise.I dag er det 111 000 ansatte i kommunal pleie og omsorg. I 2025 vil Norge trenge om lag 150000 nye ansatte. 95 prosent kvinnerDet betyr at man i 2025 er avhengig av at 40 prosent av jentekullene velger et arbeid innenfor denne sektoren, hvis man ikke gjør noe med kjønnsbalansen. I dag er 95 prosent av dem som jobber innen pleie- og omsorgssektoren kvinner.- Mens unge mennesker i dag tar det som en selvfølge at man deler omsorgen hjemme, virker det som man henger 40 år igjen når det gjelder likestilling innen den offentlige omsorgen, sier Bakken. - Kronisk kapasitetssviktTorsdag kunne Dagbladet avsløre at en ny rapport viser at det er kronisk underbemanning av fagpersonell ved flere norske sykehjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer