Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire av ti mener matvarer er for dyre i Norge

Nesten fire av ti spurte mener at prisene på matvarer er for høye i Norge, viser en ny undersøkelse. Halvparten av de spurte mener prisene er passe.

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen, som er utført av Sentio Research for Nationen, svarer 52 prosent at matvareprisene er passe, mens 38 prosent mener de er for høye. Bare 7 prosent mener norske matvarepriser er for lave.

Undersøkelsen viser at andelen som mener at prisene er for høye, er størst blant dem med lavest utdanning og minst blant dem som har høyere utdanning.

– Hvis man spør om hvor mye folk tror at de bruker på mat, har de færreste oversikten. De tror de bruker mye mer enn de gjør. Kunnskapen om prisnivå er veldig lav, fordi maten har blitt så mye billigere, sier professor og forbruksekspert Runar Døving ved Høyskolen Kristiania.

Han peker på at mens mat utgjorde 40 prosent av nordmenns husholdningsbudsjett på 50-tallet, så utgjorde matvarer 12 prosent av husholdningsbudsjettet i 2012, ifølge Statistisk sentralbyrå.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!