DNA-PROFIL:  I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte.
Foto: NTB Scanpix
DNA-PROFIL: I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fire av ti nordmenn sier ja til DNA-profil av nyfødte

Hensikten er å kunne avsløre eventuelle fremtidige lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte.

Flere eksperter tror det vil bli vanlig med fulle gentester på norske sykehus i løpet av de neste ti årene. Da kan legene finne den genetiske årsaken til mellom 3000 og 4000 forskjellige arvelige sykdommer, skriver Aftenposten.

Men en slik DNA-profil kan også avsløre en gjerningsmann- eller kvinne mange år senere.

Og på spørsmål om staten bør lagre en DNA-profil på alle nyfødte til bruk for eventuell senere politietterforskning, svarer 21 prosent at de er helt enige og 22 prosent at de er delvis enige. 32 prosent er helt uenige, mens 12 prosent er delvis uenige og 13 prosent er usikre eller vet ikke hva de skal svare.

- Jeg er overrasket over dette, og fra et personvernståsted er det et dårlig tall. Det ville vært en krenkelse av nyfødtes personvern om de ble behandlet som en potensiell kriminell fra fødselen av, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til Aftenposten.

Bistandsadvokat Hege Salomon mener på sin side at hvis det ble restriksjoner der politiet bare kunne bruke disse profilene i alvorlige straffesaker som drap og serievoldtekter, så ville gentestingen vært et svært positivt tiltak.

Hun mener det ville vært en god idé å ta DNA-prøver av både alle nyfødte og innvandrere som kommer til Norge.

(NTB)