Fire av ti nordmenn sier ja til DNA-profil av nyfødte

Hensikten er å kunne avsløre eventuelle fremtidige lovbrudd.

DNA-PROFIL:  I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte.
Foto: NTB Scanpix
DNA-PROFIL: I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en spørreundersøkelse som Datatilsynet har gjennomført, svarer 43 prosent at det bør tas en DNA-profil av alle nyfødte.

Flere eksperter tror det vil bli vanlig med fulle gentester på norske sykehus i løpet av de neste ti årene. Da kan legene finne den genetiske årsaken til mellom 3000 og 4000 forskjellige arvelige sykdommer, skriver Aftenposten.

Men en slik DNA-profil kan også avsløre en gjerningsmann- eller kvinne mange år senere.

Og på spørsmål om staten bør lagre en DNA-profil på alle nyfødte til bruk for eventuell senere politietterforskning, svarer 21 prosent at de er helt enige og 22 prosent at de er delvis enige. 32 prosent er helt uenige, mens 12 prosent er delvis uenige og 13 prosent er usikre eller vet ikke hva de skal svare.

- Jeg er overrasket over dette, og fra et personvernståsted er det et dårlig tall. Det ville vært en krenkelse av nyfødtes personvern om de ble behandlet som en potensiell kriminell fra fødselen av, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til Aftenposten.

Bistandsadvokat Hege Salomon mener på sin side at hvis det ble restriksjoner der politiet bare kunne bruke disse profilene i alvorlige straffesaker som drap og serievoldtekter, så ville gentestingen vært et svært positivt tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer