Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fire av ti Steinerskolebarn på Nesodden mangler vaksiner

Steinerskoleforbundet vil ikke at skolen skal assosieres med vaksinemotstand.

DROPPER VAKSINER: mange foreldre med barn på steinerskolen på Nesodden (bildet), velger å ikke vaksinere barna sine. Helsesøster ved skolen anslår at bare sekti prosent av barna følger vaksineprogrammet. Nå skal vaksineringsgraden ved skolen gjennomgås. Foto: Steinerskoleforbundet
DROPPER VAKSINER: mange foreldre med barn på steinerskolen på Nesodden (bildet), velger å ikke vaksinere barna sine. Helsesøster ved skolen anslår at bare sekti prosent av barna følger vaksineprogrammet. Nå skal vaksineringsgraden ved skolen gjennomgås. Foto: Steinerskoleforbundet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksindedekningen på Nesodden er langt lavere enn i landet for øvrig. Kun 84 prosent er vaksinert, mot 93 prosent i resten av landet,
skriver Akershus amtstidende.

Anslaget om at fire av ti barn ved Steinerskolen på Nesodden mangler vaksiner, kommer fra et referat i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen, der helsesøster Wenke Løland anslår at bare seksti prosent av barna ved skolen følger vaksinasjonsprogrammet, skriver avisa.

Daglig leder ved skolen Ida Tálos, anslår overfor Amta at så mange som hver tiende elev står helt uten vaksinasjon.

Nå skal vaksineringsgraden ved skolen gjennomgås.

- Et spesielt tilfelle Kommunikasjonsrådgiver i Steinerskoleforbundet, Henrikke Mørck, er kjent med situasjonen på Nesodden.

- Det med Nesodden har vi vært klar over. Nesodden er et spesielt tilfelle, så jeg er ikke sikker på om de samme tallene vil gjelde for Steinerskoler andre steder i landet, sier Mørck til Dagbladet.

Hun understreker at Steinerskolen forholder seg til vaksiner på samme måte som den offentlige skolen.

- Vi oppfordrer til vaksinering ved at vaksinen tilbys via helsesøster. Vi mener ikke noe om vaksiner. Det er synd at vi blir assosiert med vaksinemotstandere, for det tar fokus bort fra jobben vi gjør, som dreier seg om undervisning av barn, sier Mørck.

Alternativt livssyn Hun tror at andelen vaksinerte barn er lav ved skolen fordi folk med et alternativt livssyn søker seg til skolen.

- Mange foreldre som velger oss har alternative oppfatninger om mye, og velger også en alternativ skole. Det er selvfølgelig mulig at vaksinemotstandere søker seg til Steinerskolen av den grunnen, sier Mørck.

- Er den lave vaksineringsgraden et problem for dere?

- Det kan bli et helseproblem dersom mange ikke vaksinerer barna sine, men jeg tror våre elever og foreldrene for øvrig er fornøyde med skolen. Vi er ikke redde for at skolen skal miste elever, sier Mørck.

- Kommer dere til å gjøre noe med det?

- Hvis skolen oppfatter dette som et problem, vil vi som et forbund stille opp for dem. Vi tilbyr altså vaksinene, men det er ikke vaksinetvang i Norge, så det kan bli vanskelig, sier Mørck.

Bekymret kommunelege På Nesodden er kun 88,3 prosent av barna vaksinert mot kikhoste, mot 95,2 prosent i nabokommunen Frogn. I august og september hadde Nesodden 12 tilfeller av kikhoste.

- Jeg er bekymret over den stadig økende innrapporteringen av kikhoste i vår kommune. Det er ikke snakk om noen epidemi, men vi begynner å skille oss fra våre nabokommuner, sier Kommunelege i Nesodden, Roar Johansen til Amta.

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få tak i kommunelegen.

Det siste store utbruddet av meslinger var nettopp på Nesodden, i 1997, da det i løpet av første kvartal ble registrert 82 tilfeller. De fleste av barna hadde tilknytning til Steinerskolemiljøet.

Også Steinerskolen på Nøtterøy har hatt utbrudd av meslinger, i 2008.

Den påfølgende undersøkelsen fra kommunelegen fant at 131 av 429 barn ved skolen - 30 prosent - ikke var vaksinert.

En svensk undersøkelse fra 1999 viste at bare 18 prosent at elevene ved svenske steinerskoler hadde fått MMR-vaksiner, mot 93 prosent i resten av befolkningen. Folkehelseinstituttet har ingen tilsvarende oversikt for norske steinerskolebarn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling