Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire av ti unge vil sørover

TROMSØ (NTB): 40 prosent av alle nordlendinger under 30 år sier at det kan være aktuelt for dem å flytte fra Nord-Norge i løpet av de neste fem årene, viser en meningsmåling som Opinion har gjennomført for A-pressen i Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annen undersøkelse, utført av Polarfakta for Nordlandsposten, viser imidlertid at bare 9 prosent av befolkningen nordpå som helhet, sier de vil flytte dersom de får samme jobb og samme lønn i Sør-Norge.

Polarfakta-undersøkelsen er foretatt mens flyttedebatten var på det heteste i mediene mellom 4. og 9. februar.

Det er blant de unge at ønsket om å dra sørover er størst, går det fram av begge undersøkelsene. I årsgruppen 18-20 er det 42 prosent som vil flytte, mens 15 prosent av dem mellom 20-30 år ville bruke sjansen til å dra sørover dersom de fikk samme jobb og samme lønn, viser Polarfakta-undersøkelsen.

I den voksne nordnorske generasjonen som helhet, svarer 15 prosent at det kan være aktuelt for dem å flytte ut av landsdelen, melder avisa Nordlys der undersøkelsen fra Opinion er offentliggjort. Dette ville utgjøre rundt 50.000 personer, som eventuelt ville ta familiemedlemmer med seg på flyttelasset.

Videre mener 48 prosent at jobbmuligheter og lønn er den viktigste grunnen for å flytte.

Nordlendingene har dessuten liten tro på at flyttestrømmen kan stoppes. Bare 29 prosent av befolkningen i nord tror at regjeringen i noen grad vil lykkes med dette, går det fram av Opinion-undersøkelsen.

Fylkesvaraordfører Anne Britt Norø (H) i Nordland mener undersøkelsene viser at muligheten for å få jobb er viktig.

- Dette bekrefter at muligheten til en givende jobb er nøkkelen til å stanse befolkningsnedgangen i nord, sier Norø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!