Fire av ti vil dele foreldrepermisjon likt

Det viser en ny undersøkelse.

MEST MOR: 52 prosent av nordmennene mener at mor bør ta ut mest foreldrepermisjon, viser en ny undersøkelse. I Sverige mener bare én av fem spurte at mor bør ta ut mest foreldrepermisjon. Foto: ANDERS HANSON
MEST MOR: 52 prosent av nordmennene mener at mor bør ta ut mest foreldrepermisjon, viser en ny undersøkelse. I Sverige mener bare én av fem spurte at mor bør ta ut mest foreldrepermisjon. Foto: ANDERS HANSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fire av ti nordmenn mener at foreldrepermisjon bør deles likt mellom mor og far, viser undersøkelse.

I undersøkelsen som Norstat har gjennomført i de nordiske landene, kommer det også fram at nordmenn er mer konservative enn svenskene.

52 prosent av nordmennene mener at mor bør ta ut mest foreldrepermisjon. I Sverige mener bare én av fem spurte at mor bør ta ut mest foreldrepermisjon.

Forsker Helge Svare ved Arbeidsforskningsinstituttet sier til NRK at det virker som om det er viktigere å være hjemmeværende mamma i Norge enn i de andre nordiske landene.

- Selv blant unge og radikale jenter er det en tanke om at når de får barn, er det å være mamma noe helt spesielt, sier Svare.

Foreldre i Norge kan i dag ta ut til sammen 45 uker foreldrepermisjon med 80 prosent lønnsdekning, eller 44 uker med 100 prosent lønnsdekning.

Fra 1. juli øker fedrekvoten til ti uker, slik at den totale tiden for permisjonen blir henholdsvis 56 eller 46 uker avhengig av prosentsats av lønn.

I fjor tok svenske fedre ut til sammen nesten 22 prosent av foreldrepermisjonen. I Norge sto fedrene for litt over 12 prosent av permisjonen. Finske fedre tar ut minst i Norden, med under 7 prosent av permisjonstiden. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer