Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire av ti vil ha hjemmet som røykfri sone

Mener hjemmet bør spares for røyken.

 RØYKFRITT:  Utestedene er allerede røykfrie, er det nå hjemmet og bilen som står for tur? Foto: Berit Roald / Scanpix
RØYKFRITT: Utestedene er allerede røykfrie, er det nå hjemmet og bilen som står for tur? Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

130.000 barn utsettes for passiv røyking i Norge. Fire av ti småbarnsforeldre mener at det bør innføres røykeforbud i privatboliger.

Det går fram av en undersøkelse Adresseavisen har foretatt.

750 småbarnsforeldre fra Midt-Norge deltok i spørreundersøkelsen. 43 prosent sier at det bør innføres et forbud mot røyking i privatboliger i Norge.

De er dermed på linje med Verdens helseorganisasjon (WHO), som i fjor høst ba norske myndigheter vurdere å innføre en lov som beskytter barn mot røyking hjemme.

Departementet sier imidlertid nei.

— Det er neppe aktuelt med et direkte røykeforbud i private hjem eller i bil. Dette er krevende fordi det dreier seg om den private sfære, i tillegg er det vanskelig å håndheve, sier statssekretær Ragnhild Mathisen (Ap) i helse- og omsorgsdepartementet.

Jussprofessor Asbjørn Kjønstad, mannen som førte røykeloven i pennen, mener imidlertid at tiden er overmoden for å innføre røykeforbud på hjemmebane.

— Vi bør begynne med barnerommet og bilen. Friheten til barn som er ubeskyttet må være viktigere enn friheten for dem som skader barna, sier Kjønstad.

— Det er ikke nødvendig med store politistyrker. Min oppfatning er at man i første omgang skal vedta dette, slik at det blir en klar norm i samfunnet at røyking hjemme og i bil med barn til stede ikke aksepteres. Da regner jeg med at nesten alle vil slutte med røykingen i barns nærvær, sier jussprofessoren.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media